Skocz do zawartości

Czy Fedory Można Używać Do Celów Komercyjnych?

blaster44

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...

Przepraszam, że się wtrącę, ale to jeden z moich ulubionych tematów (i absurdów państwa), czyli "Linux w firmie".

Niestety prawo polskie ma priorytet nad licencjami i jeszcze nie tak dawno - po długiej "zadymie" na kilka stron postów - wyszło na to, że można Linux zainstalować w firmie pod jednym warunkiem, że jest zakupiony.

Nieważne czy to będzie 2 zł czy 20 zł, musi być kwota nie-zerowa, może to nadal być gazetka z jakąś dystrybucją (byleby dali fakturę).

Coś się zmieniło w tej sprawie na plus czy nadal jest taka paranoja?

Ktokolwiek Ci tego nie powiedział, poproś go o podstawę prawną :)

Szukam właśnie, bowiem bardzo dobre pytanie zadałeś...

Nie pamiętam właśnie czy panowie ustalili taką wersję wydarzeń "na logikę" czy mieli jakąś podstawę prawną...

Jedno wiem na 100%, licencja licencją, ale prawo lokalne ma pierwszeństwo, więc jeśli będzie jakiś zapis ku temu, żadna licencja GNU/GPL nam nie pomoże <_<

Nie żyjemy w 16-to wiecznym chanacie. W EU nie istnieje temat przymusu zakupienia towaru, jeśli wykorzystujemy go w celach komercyjnych. Jeśli autor darmowego oprogramowania wydał je na licencji pozwalającej na użytkowanie komercyjne, możemy to robić bez jakichkolwiek obaw. Temat zapewne wziął się z sytuacji, kiedy z różnych możliwych powodów należy określić wartość mienia firmy, przedstawić koszt uzyskania przychodu, lub co tam jeszcze. Programy w tych celach wykorzystywane (tak samo jak większość programów do fakturowania) zazwyczaj nie pozwalają na wprowadzenie wartości zerowej.

Dodatkowo istnieje coś takiego, jak uzyskanie przychodu z nieodpłatnego świadczenia, co wiąże się z obowiązkiem podatkowym - to też może zamącić ludziom w głowach. Niemniej wykładnia prawna jest taka, że darmowe oprogramowanie za takie nieodpłatne świadczenie się nie uważa.

Używamy w firmie bez faktury. Albo nasi prawnicy nie wiedzą co robią, albo ich podstawa prawna jest wystarczająca :). Ale nie wypowiem się, prawo nie jest moją branżą.

Ja też używałem w firmie bez faktury. Ale to nie była moja firma. :)