blaster44 Napisano Luty 20, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2014 1. Jakiej zmiennej i jakiej składni użyć, żeby wyświetlić jedną linijkę ze wskazanego pliku tekstowego? O ile jest taka możliwość... 2. Jaki znacie najlepszy skrypt do wyświetlania pogody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Luty 20, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2014 ad. 1) Jeśli szukasz linii z konkretnym tekstem to grep 'szukany_tekst' sciezka_pliku Jeśli chcesz konkreną linię o numerze N to sed -n 'Np' sciezka_pliku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 20, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2014 Ja tak wyciągam temperaturę karty grafiki. Skrypt w dowolnym miejscu, u mnie w ~/bin/conky/nvidia #!/bin/bash GPU_temp="$(DISPLAY=":0.0" nvidia-settings -q gpucoretemp | grep Attri | awk '{ print substr($4,0,2)}')" echo $GPU_temp A w ~/.conkyrc: ${color black}Temperatury $hr Karta grafiki: ${execi 10 ~/bin/conky/nvidia} °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psotka2013 Napisano Luty 25, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2014 Tzn o co chodzi z tą temperaturą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 25, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2014 Tzn o co chodzi z tą temperaturą?A przeczytałeś cały temat próbując go zrozumieć czy tylko się nudzisz na feriach? (czytając inne Twoje dzisiejsze posty mam wrażenie, że to drugie). Odpowiadając wprost: chodzi o wyciągnięcie określonych wartości systemu, zapisanie w zmiennej i prezentację wartości zmiennej w conky. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi