wojo44 Napisano Marzec 29, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2014 Witam Wszystkich, po instalacji fedory na dysku, GRUB ani bios nie widzi Windowsa 8. Co więcej, w biosie także nie widać odtwarza CD/DVD. Problemem także jest to, że BIOS widzi USB z wersją Live Fedory 20, ale nie widzi CD i USB z Ubuntu. Następnie, po aktualizacji systemu i po instalacji sterowników do karty graficznej i kilku innych pakietów (kodeki, Adobe, itd.) po ponownym uruchomieniu komputera Fedora nie ładuje się do końca, lecz pojawia się ciąg znaków, po czym nic nie następuje, więc w zasadzie nie mogę korzystać z żadnego systemu, poza wersją Live Fedory 20 na USB. Z góry dziękuję za pomoc. Konfiguracja komputera: Asus R510V Intel Core i5 3230M 2,6GHz DVD Sup.MTI Memory 8GB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 29, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2014 Jedne problem - jeden wątek. Napisz o co Ci chodzi, bo jak na razie to mamy tu groch z kapustą. BIOS, GRUB, kartę graficzną (BTW do podanych informacji dodaj info o rodzaju karty graficznej). A czego dotyczy ten wątek? Bo instalacja systemu raczej nie wpłynęła na sprawność BIOS. Musiałeś sam coś nagrzebać. I co to znaczy, że BIOS nie widzi W8? BIOS nie jest od "widzenia" systemów operacyjnych zainstalowanych na dysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojo44 Napisano Marzec 29, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2014 Karta graficzna to Geforce 740M. Podstawowym problemem jest to, że po instalacji Fedory w grubie nie ma opcji wejścia w Windows 8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 29, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2014 Podstawowym problemem jest to, że po instalacji Fedory w grubie nie ma opcji wejścia w Windows 8. grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg Powinno wyszukać wszystkie dostępne systemy. Sprawdź, zrestartuj po wykonaniu polecenia. Oczywiście polecenie należy wykonać jako root. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojo44 Napisano Marzec 29, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2014 Po wpisaniu polecenia pojawiło się coś takiego: Generating grub.cfg ... Found linux image: /boot/vmlinuz-3.11.10-301.fc20.x86_64 Found initrd image: /boot/initramfs-3.11.10-301.fc20.x86_64.img Found linux image: /boot/vmlinuz-0-rescue-fd3684609481436fb7288c4fe5c3c01c Found initrd image: /boot/initramfs-0-rescue-fd3684609481436fb7288c4fe5c3c01c.img done po restarcie nic się nie zmieniło. Zastanawia mnie też, dlaczego nie wykrywa innych dystrybucji Linuksa w wersji Live na pendrive lub CD oprócz Fedory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 29, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2014 Wykrywa wyłącznie to co na dysku twardym. Nośników wymiennych nie bierze pod uwagę. Pomyśl, przecież to by było bez sensu wykryć i wpisać na stałe system, który za chwilę wyciągniesz z napędu. A co do W8, to sam jestem ciekaw dlaczego go nie wykrywa. Wie ktoś może? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojo44 Napisano Marzec 29, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2014 chodzi mi o to, że potrafię ruszyć fedore w werscji live usb, ale ubuntu czy debian już nie. Moja wiedza jest bardzo ograniczona, ale nigdy wcześniej nie miałem problemu z czymś takim, a korzystam z różnych dystrybucji linux od kilku lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 29, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2014 Uszkodzone obrazy? Sprawdzałeś sumy kontrolne? A może źle nagrane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojo44 Napisano Marzec 29, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2014 Wszystko świetnie działa na innym komputerze. Sprawdzałem sumy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Kwiecień 3, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2014 Będzie to trochę strzelanie z armaty do muchy, ale nie pamiętam wersji konsolowej na to... Zainstaluj na Fedorze taki program jak gparted yum install gparted Uruchom go (będzie w zakładce Narzędzia Systemowe lub coś podobnego w zależności, które środowisko graficzne używasz) Popatrz po dyskach czy w ogóle Fedora widzi inne dyski, czy widzi partycje, jeśli tak to jakie i czy widzi je bez ostrzeżeń (żółte trójkąty...jeden przy partycji początkowej BIOS_GRUB 1 MB możesz zignorować) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi