endrjun Napisano Kwiecień 1, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2014 Po uruchomieniu F20 64bit zajmuje ok. 350 MB RAM. Po kilkugodzinnej pracy (Firefox, Gedit, Monitor Systemu) zajętość RAM stopniowo rośnie, początkowo do 1,2 GB i osiąga 2,5 GB, a nawet 3,2 GB. Zajętość RAM obserwuję w Monitorze Systemu. System posiada 4GB fizycznej RAM. Swap też dobija do zadeklarowanego 1 GB. Nie mam RAM-dysku. W Firefox jest wyłączony Cache, z 100MB było podobnie. Kasowanie historii FF niewiele zmienia. Korzystam z modemu USB firmy Huawei i programu do jego obsługi Mobile Partner. Jak sprawdzić co pożera RAM ? Które pliki konfiguracyjne przejrzeć i na co zwrócić w nich uwagę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Kwiecień 1, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2014 Wystarczy zwykły top, ale polecam htop. Włącz go w terminalu, wciśnij F6 i ustaw procesy po zajętości pamięci ram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endrjun Napisano Kwiecień 1, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2014 Wystarczy zwykły top, ale polecam htop. Włącz go w terminalu, wciśnij F6 i ustaw procesy po zajętości pamięci ram. Dzięki, gapa jestem. Faktycznie htop wystarczy do wyśledzenia. Ale przydałby się lepszy program ujawniający pamięciożerny software. Oczywiście flash-plugin miał spory udział 14% i odinstalowałem go. 7,5% RAM zajmuje Firefox 47,6% zajmuje driver modemu Huawei /usr/local/Mobile_Partner/driver/HWActivator.bin przy czym tylko 0,6% zajmuje sam program /usr/local/Mobile_Partner/MobilePartner.bin Szkoda, że twórcy oprogramowania nie optymalizują swoich "cudów" pod kątem zajętości pamięci. A system nie ujawnia tego, w wyniku czego zaczyna mulić. Przecież 4GB RAM to 4 razy więcej niż wymagane minimum dla Fedory. Przeinstalowałem HWActivator i zajętość RAM spadła do ok. 800MB z włączonym FF i flash-plugin. I tak nadal sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Kwiecień 2, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2014 Może był to wyciek pamięci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Kwiecień 2, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2014 A może tylko się zdawało: http://www.linuxatemyram.com/ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedoras Napisano Kwiecień 3, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2014 A może warto zmienić modem http://niebezpiecznik.pl/post/nsa-zhackowalo-huawei/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endrjun Napisano Kwiecień 3, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2014 A może tylko się zdawało: http://www.linuxatemyram.com/Wiem, że Linux dynamicznie wykorzystuje wolną pamięć m.in. jako cache dla dysku.I raczej nie zdawało się, bo system zaczął potwornie mulić, a aplikacje zacinać. Od czasu przeinstalowania HWActivator jest OK i wskazania Monitora Systemu pokrywają się z free -m. Thx. A może warto zmienić modem http://niebezpiecznik.pl/post/nsa-zhackowalo-huawei/ I co z tego, że zmienię modem skoro providerzy wykorzystują sprzęt Huawei.W dodatku ten modem jeszcze nie nawiązał kontaktu z siecią pod F20. Jedynie software od Huawei'a o nazwie "Mobile Partner" go wykrywa. Chyba dam go psu do zabawy ? Jest piękny i biały jak świeża kość. Może był to wyciek pamięci?W RH5 i RH9 to jeszcze było wiadomo, o co chodzi.Teraz to tylko możemy domyślać się i modlić. Stukając laską po kafelkach na monitorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Kwiecień 3, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2014 A może warto zmienić modem http://niebezpiecznik.pl/post/nsa-zhackowalo-huawei/ Hoho~ NSA nie próżnuje, jeśli dotyczy to wszelkich modemów (i podobnych) urządzeń od Huawei to mamy niezły pasztet Firefox i plugin-container to są mistrzowie pożerania RAMu: - Flash "działa" tak a nie inaczej (dziękujemy Ci Adobe!) i efekt jest jaki jest. - Firefox ma dziwną politykę rezerwowania sobie % RAM, im więcej mamy RAM tym więcej sobie rezerwuje. - Dołóżmy do tego ileśtam otwartych kart-zakładek w FFx "bo czemu nie" i mamy...powiedzmy 750-910 MB sam FFx (właśnie sprawdziłem). Co oprócz tego mogłoby cisnąć po RAMie nie mam pomysłu, wszystko inne ma w porywach do 50 MB dwie czy trzy rzeczy a reszta małe płotki. EDIT #1 Ah moment, Chrome...ta przeglądarka jest nienajlepiej zrobiona pod Linux z tego co wiem, pożera podobną ilość RAM co Firefox mając włączone uwaga zaledwie DWIE karty z Kongregate (a więc Flash ok). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi