fredro Napisano Kwiecień 17, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2014 Witam jaki program jest pod Linuksem lub programy do konwersji pliku pdf na html lub plik tekstowy? Lub jakiś program do edycji plików pdf ewentualnie. Jakim programem pod Linuksem tworzyć pliki pdf, wszystko oprócz kobyły libreoffice? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Kwiecień 19, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2014 Odpowiem na to, co wiem. Są aplikacje PDF do txt, jednak ginie całe formatowanie, grafiki itd. Jak nazwa wskazuje - "to text". Więc nie wiem, czy Cię to zadowoli. Używałem do tego celu bodajże pdfedit. Natomiast do edycji samych PDF wracamy znów do LibreOffice i wtyczki pdfimport bodaj W skrócie - odczytuje ona strukturę PDF i otwiera w DRAW, po czym możesz edytować tekst jak i grafiki. Od lat korzystam z tego wyjścia, bo bazowe pliki odt z tekstową wersją niektórych dokumentów przepadły Jest w repo coś takiego jak pdf2svg, nie korzystałem, lecz zasadą z nazwy przypomina działanie libreoffice-pdfimport. Ale zawsze możesz potem edytować takiego SVG w programie grafiki wektorowej, więc pomijasz LO. Co do tworzenia PDF, możesz skorzystać z cups-pdf. Opis z repo: "cups-pdf" is a backend script for use with CUPS - the "Common UNIX PrintingSystem" (see more for CUPS under http://www.cups.org/)."cups-pdf" uses the ghostscript pdfwrite device to produce PDF Files. Jeśli nie lubisz LibreOffice, możesz zawsze zainteresować się LateXem Podobno swoboda nieporównywalnie większa Dawniej LibreOffice udostępniał też instalator w Javie, można było wybrać komponenty do instalacji jeśli o to chodzi, nie wiem jak jest teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 19, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2014 Z konwersją PDF (ale nie z każdym dokumentem) na txt, doc, html, epub, najlepiej wg mnie radzi sobie calibre. Proste (w sensie struktury) pliki PDF czyta i pozwala edytować abiword. Teoretycznie abiword powinien również eksportować do innych formatów m.in. pdf, ale u mnie przy próbie eksportu następuje crash programu. Nie drążyłem problemu i nie wiem dlaczego tak się dzieje. Domyślnie w Fedorze jest obecna drukarka drukująca do pliku PDF, PS lub SVG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teleferetele Napisano Maj 16, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2014 Zainteresuj się programikami pdf2txt i pdf2html. pdf2txt ma problem z ogonkami, więc ten drugi pewnie też, ale brat pisze teraz pracę dyplomową i jest w miarę zadowolony z wyników konwersji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi