blaster44 Napisano Czerwiec 20, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2014 Mam fedorę na pendrive, zainstalowaną normlanie. Pewnego razu uruchamianie się wydłużało(albo tak mi się zdawało) i zresetowałem komputer. Od tamtej pory przy próbie uruchomienia mam takie coś: Pendrive jest podzielony an dwie partycje. Jak go podłączę normalnie do komputera, widzi tą pierwszą, mniejszą, niezwiązaną z systemem. Natomiast tej z systemem nie może zamontować. Da się to jakoś naprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaster44 Napisano Czerwiec 22, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2014 Naprawdę nikt nie potrafi pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 22, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2014 Nie wiem czy dobrze rozumiem: miałeś zainstalowaną Fedorę na pendrive? I przestała działać po awarii? Czy "fdisk -l" pokazuje, ze obie partycje istnieją? Jeśli tak, to trzeba zacząć od fsck. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Czerwiec 22, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2014 Naprawdę nikt nie potrafi pomóc? Mało danych, z tego komunikatu to obstawiał bym awarię pendrivea lub "wysypanie sie systemu plików" np. wyjąłeś pendrive zanim dane sie zapisały. A patrzyłeś co pisze w tym pliku rdsosreport.txt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaster44 Napisano Czerwiec 24, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2014 Pendrive działa, napisałem pod zdjęciami. [root@bartosz Bartosz]# fsck /dev/sdb fsck z pakietu util-linux 2.24.1 e2fsck 1.42.8 (20-Jun-2013) fsck.ext2: System plików wyłącznie do odczytu podczas próby otworzenia /dev/sdb Dysk zabezpieczony przed zapisem; można użyć opcji -n aby sprawdzić urządzenie w trybie tylko do odczytu. [root@bartosz Bartosz]# Nie wiem jak mam się dostać do rdsosreport Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Czerwiec 25, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2014 Nie wiem jak mam się dostać do rdsosreport Na tym ekranie, ze zdjęcia masz konsole i za pomocą jej musisz odczytać. PS. zamiast fsck /dev/sdb powinno byc /dev/sdb2, dodatkowo sprawdź dlaczego "Dysk zabezpieczony przed zapisem" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaster44 Napisano Czerwiec 25, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2014 [root@bartosz Bartosz]# fsck /dev/sdb2 fsck z pakietu util-linux 2.24.1 e2fsck 1.42.8 (20-Jun-2013) fsck.ext4: System plików wyłącznie do odczytu podczas próby otworzenia /dev/sdb2 Dysk zabezpieczony przed zapisem; można użyć opcji -n aby sprawdzić urządzenie w trybie tylko do odczytu. [root@bartosz Bartosz]# fsck /dev/sdb1 fsck z pakietu util-linux 2.24.1 fsck.fat 3.0.23 (2013-10-15) /dev/sdb1: 9 files, 445/403266 clusters [root@bartosz Bartosz]# I nie wiem jak sprawdzić, dlaczego jest zabezpieczony. rdsos tutaj: https://drive.google.com/file/d/0B-ADyGAp7ifeMVItLTdNOGlZaE0/edit?usp=sharing Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Czerwiec 25, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2014 Z logów nic nie wynika dlaczego pendrive jest zabezpieczony przed zapisem, według mnie jeżeli pendrive nie ma przełącznika blokadu zapisu, to jest uszkodzony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaster44 Napisano Czerwiec 25, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2014 Możliwe, że uszkodziła się jedna partycja? Sformatowałbym ale szkoda mi tego co tam jest dlatego szukam jakiejś furtki :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Czerwiec 25, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2014 Możliwe, że uszkodziła się jedna partycja? Sformatowałbym ale szkoda mi tego co tam jest dlatego szukam jakiejś furtki :/ Według logu: 3.398771] portableUSB.localdomain kernel: sd 6:0:0:0: [sdb] Write Protect is on Cały pendrive jest zabezpieczony przed zapisem. Więc jeżeli sie nie mylę, to nawet na /dev/sdb1 nie będzisz mógł nic zapisać. Zawsze możesz zrobić kopie pendrivea i/lub kopie uszkodzaonej partycji i z kopii próbowac odzyskać dane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 25, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2014 Nigdy tego nie robiłem, ale przyszło mi do głowy tak na szybko... Może da się po uruchomieniu zrobić "remount" w tryb "rw"? A może pendrive ma jakiś fizyczny przełącznik zapisu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaster44 Napisano Czerwiec 26, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2014 Nigdy tego nie robiłem, ale przyszło mi do głowy tak na szybko... Może da się po uruchomieniu zrobić "remount" w tryb "rw"? A może pendrive ma jakiś fizyczny przełącznik zapisu? Nie ma, a przynajmniej się nie dopatrzyłem. To kingston DT 100 G3. Niestety macie rację, na partycji fat też nie da się zapisywać :/ Po podłączeniu go pojawia się coś takiego: I jeszcze: [root@bartosz Bartosz]# mount -n -o remount,rw /dev/sdb1 mount: nie można przemontować /dev/sdb1 do odczytu i zapisu - zabezpieczone przed zapisem [root@bartosz Bartosz]# mount -n -o remount,rw /dev/sdb2 mount: nie znaleziono /dev/sdb2 w /etc/fstab [root@bartosz Bartosz]# Chyba jednak jest uszkodzony, bo nie mogę go nawet sformatować przez gparted... nie ma żadnej opcji, żeby to naprawić? Szkoda pena... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 26, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2014 Zdechłego pendrive'a (DT 100 G2) naprawiałem kiedyś usuwając wszystko jak leci w gparted i tworząc partycję NTFS a potem formatowanie - takie pełne - pod Windows. Tak spod "czystego" Linuksa niestety nie dałem rady skutecznie odratować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Czerwiec 27, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2014 Możesz jeszcze spróbować software-owo zmusić pendriva do zmiany trybu na write. hdparm -r0 /dev/sdX Jednak najprawdopodobniej pendrive jest uszkodzony i hardware zmienił tryb na stałe, abyś nie utracił danych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaster44 Napisano Czerwiec 29, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2014 Możesz jeszcze spróbować software-owo zmusić pendriva do zmiany trybu na write. Jednak najprawdopodobniej pendrive jest uszkodzony i hardware zmienił tryb na stałe, abyś nie utracił danych. [root@bartosz Bartosz]# hdparm -r0 /dev/sdb /dev/sdb: setting readonly to 0 (off) readonly = 0 (off) [root@bartosz Bartosz]# gparted też nie chce go sformatować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi