Blazej_P Napisano Sierpień 30, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2014 Mam pytanie odnośnie gcc 4.9 czy ktoś z was instalował już go na F20, jeśli tak to czy mógłby podesłać jakiegoś mana, jak to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Sierpień 30, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2014 Mam pytanie odnośnie gcc 4.9 czy ktoś z was instalował już go na F20, jeśli tak to czy mógłby podesłać jakiegoś mana, jak to zrobić? Znaczy się, jak zainstalować? yum update gcc --enablerepo=rawhide Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blazej_P Napisano Sierpień 30, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2014 Znaczy się, jak zainstalować? yum update gcc --enablerepo=rawhide Niestety nie działa. OK, źle napisałem Posiadam obecnie gcc 4.8.3, potrzebuję zainstalować też najnowszą 4.9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 30, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2014 "Też" tzn. że chcesz mieć 4.8.3 i 4.9 naraz w jednym systemie? I więcej szczegółów nt."niestety nie działa" [EDIT] "nie działa" chyba rozumiem. Może weź z koji paczkę dla F21 i spróbuj przekompilować na F20? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blazej_P Napisano Sierpień 30, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2014 [EDIT] "nie działa" chyba rozumiem. Może weź z koji paczkę dla F21 i spróbuj przekompilować na F20? A czy mógłbyś napisać trochę więcej szczegółów, jak to zrobić? Nie poruszam się pod linuksem aż tak swobodnie i możliwe, że stąd też moje nietrafne pytania. Po prostu potrzebuję na F20 mieć zainstalowane najnowsze gcc 4.9. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 30, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2014 Pobierz src.rpm stąd → http://koji.fedoraproject.org/koji/buildinfo?buildID=552718 i przekompiluj. Trzeba zbudować "drzewko" → http://wiki.fedora.pl/wiki/Rpmbuild W skrócie yum install rpm-build rpmdevtools # i już jako zwykły user, nie root rpmdev-setuptree ściągnięty wcześniej src.rpm wrzucasz do $HOME/rpmbuild/SRPMS cd $HOME/rpmbuild rpmbuild --rebuild SRPMS/gcc-4.9.1-7.fc21.src.rpm Za pierwszym razem wyrzuci zapewne listę paczek, które musisz zainstalować. Różne *-devel" i inne. Instalujesz co trzeba, i jeszcze raz rpmbuild. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Sierpień 31, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2014 Zamiast spisywać listę wymaganych paczek wystarczy yum-builddep gcc #jeszcze lepiej yum-builddep SRPMS/gcc-4.9.1-7.fc21.src.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Sierpień 31, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2014 Niestety nie działa. OK, źle napisałem Posiadam obecnie gcc 4.8.3, potrzebuję zainstalować też najnowszą 4.9. Co to znaczy "nie działa"? Masz zainstalowane repo rawhide? yum install fedora-release-rawhide Nową wersje gcc chcesz zainstalować obok, czy zamiast starej wersji? ściągnięty wcześniej src.rpm wrzucasz do $HOME/rpmbuild/SRPMS Plików src.rpm nie należy instalować w ~/rpmbuild/SRPMS/, w tym katalogu zostanie utworzony src.rpm po naszej przebudownie pakietu. Sama przebudowa pakietu nic nie da, jeżeli chcesz zainstalować obie wersje gcc obok siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 31, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2014 [OFFTOPIC] Plików src.rpm nie należy instalować w ~/rpmbuild/SRPMS/, w tym katalogu zostanie utworzony src.rpm po naszej przebudownie pakietu.Czyli wystarczy src.rpm wrzucić gdziekolwiek i go przebudować? Zawsze robiłem tak jak napisałem wyżej i było OK, aczkolwiek być może "niekoszernie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Sierpień 31, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2014 [OFFTOPIC] Czyli wystarczy src.rpm wrzucić gdziekolwiek i go przebudować? Zawsze robiłem tak jak napisałem wyżej i było OK, aczkolwiek być może "niekoszernie" Generalnie tak. Jak chcesz poddać pakiet edycji to wystarczy go zainstalować rpm -i pakiet.src.rpm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Sierpień 31, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2014 Paczki x86_64 masz tutaj: http://koji.fedoraproject.org/koji/taskinfo?taskID=7494995. Instalacja zastępuje obecną wersję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 31, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2014 Generalnie tak. Jak chcesz poddać pakiet edycji to wystarczy go zainstalować rpm -i pakiet.src.rpm.Ja mówię tylko o przebudowaniu pakietu pobranego dla inne wersji systemu. Kiedy pisałem, to jeszcze nie było na koji przebudowanej paczki dla F20, więc sugerowałem pobranie i przebudowanie paczki F21 pod F20. Bez edycji, czyli bez konieczności instalowania rpm -i gcc*. Wcześniej jakoś tak naturalne mi się wydało, że taki pakiet src.rpm do przebudowania wrzucam do SRPMS. Nie pomyślałem, że src.rpm może leżeć gdziekolwiek a po przebudowaniu i tak rpm trafią do RPMS a src.rpm do SRPMS. Eee... jakoś zawile tłumaczę Tak czy inaczej czegoś się przy okazji nauczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blazej_P Napisano Wrzesień 7, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2014 OK, podsumowując, wszystko działa. Bardzo dziękuję za pomoc:) . A problemem okazało się to, że nie miałem zainstalowanego repo rawhide. Thx! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi