KBNN Napisano Grudzień 25, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 25, 2014 Chciałbym zapytać się, czy udało się komuś zainstalować sterowniki Nvidii (chodzi mi o wersję 340xx; moja karta GTS 450 nie jest wspierana przez nowsze od niedawna) na Fedorze 21. Niestety aktualizacja wymusiła na mnie przesiadkę na nouveau, bo sterowniki z dostępnych w internecie repozytoriów nie pozwalają na załadowanie się GNOME. Nie mam zamiaru korzystać z instalatora od producenta, bo nie chcę sobie zrobić bałaganu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 26, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2014 [...] moja karta [...]A konkretnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBNN Napisano Grudzień 26, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2014 Nvidia GTS 450, zedytowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 26, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2014 Przyznam, ze nie bardzo mnie interesują sterowniki grafiki, ale zgodnie z informacją http://www.nvidia.com/download/driverResults.aspx/77844/en-us (zakładka "SUPPORTED PRODUCTS") Twoja karta jest obsługiwana. Nawet moja stara GeForce 8400 GS bez trudu daje radę na kmod-nvidia. wersja 343.22 dostępna jest dla Fedory 21 z RPM Fusion http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/development/rawhide/x86_64/os/repoview/index.html. Chyba, że czegoś nie zrozumiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemal Napisano Grudzień 29, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2014 Z tego co się orientuję to GTS 450 powinien działać na najnowszych sterach od Nvidii ale GeForce 8400 GS już nie... Czyżbym niepotrzebnie tworzył rpmy dla serii 340? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBNN Napisano Grudzień 30, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2014 Nie wiem… mi nie działa (ani najnowszy, ani 340xx) . GDM pokazuje błąd ze smutnym monitorkiem… Wie ktoś co może być nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 30, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2014 Czyżbym niepotrzebnie tworzył rpmy dla serii 340?Sorry, kłamałem Przesiadam się bez przerwy z F20 na F21 i z powrotem i faktycznie nie sprawdziłem czy 34x obsługują jeszcze moją kartę W takim razie dzięki za paczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Grudzień 30, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2014 powiedz mi jaka masz wersje jajka - i czy masz jakies komunikaty oprocz tego monitorka spróbuj zainstalowac wersje 304 - jezeli one obsluguja twoja karte yum install akmod-nvidia-304xx xorg-x11-drv-nvidia-304xx-libs.i686 Ogólnie na necie piszą o problemach ze sterownikami - ze jest jakis bug - pewnie z czasem to rozwiązą podobno pod srodowisko cinnamone dzialają - podaj mi komendy jakimi instalujesz sterowniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBNN Napisano Grudzień 30, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2014 Jądro mam takie – 3.17.7-300.fc21.x86_64+debug. A według rozpiski na stronie producenta, 304 nie obsługuje mojej karty. A żadnych innych komunikatów nie ma… są może gdzieś jakieś logi? EDIT Sterowniki zawsze instalowałem wpisując # yum install akmod-nvidia Jakby co, dodane mam repozytorium rmpfusion-nonfree. No i chyba jeszcze doinstalowywałem to xorg-x11-drv-nvidia-libs w wersji i686. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Grudzień 30, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2014 /var/log/Xorg.0.log podaj mi komende jakimi instalujesz to jeszcze pokaz co ci pokazuje xorg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBNN Napisano Grudzień 30, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2014 Właśnie nic… przed chwilą próbowałem uruchomić komputer z zainstalowanym sterownikiem i żaden nowy log od xorga się nie utworzył… a gdm wyświetla błąd i to w złej rozdzielczości (kdm się włącza, ale również w złej rozdzielczości i do tego nie działa mysz ani klawiatura). EDIT Dodam, że strona NVIDII proponuje dla mojej karty sterownik 340… Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Grudzień 31, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2014 jeżeli po zalogowaniu pojawi się smutny ekran, to spróbuj przełączyć na tryb tekstowt alt+F2, zaloguj się na roota i wprowadź polecenie "nvidia-xconfig", po tym poleceniu restart (być może wystarczy alt+F1). P.S. powyższe polecenie działa, jeżeli zostały zainstalowane kmod-nvidia, w przypadku akmod-nvidia jeżel przy pierwszym uruchomieniu zostały poprawnie skompilowane, a nie w połowie kompilacji przerwane np hard resetem (czyli użytkownik musi dotrwać do końca kompilacji, a trwa to zapewne max 5 min) oraz jeżeli nie było nic innego modyfikowane w tym wpisy w grub itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Grudzień 31, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2014 Po zalogowaniu do konsoli nie zaszkodzi dać akmods --force 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBNN Napisano Grudzień 31, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2014 Spróbowałem zainstalować kmod-nvidia i uruchomić nvidia-xconfig. Niestety podczas ładowania X, pokazuje się błąd module nvidia not found. Wcześniej zawsze mi się tak pojawiało, gdy zainstalowany sterownik nie współpracował z danym kernelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Grudzień 31, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2014 Po sylwku sie tym zajmę - generalnie ludzie maja karty z tej serii i udaje im sie zainstalować - po jakiś kombinacjach - musze polatac po zagranicznych forach i poczytac jak oni to zrobili i dam znac. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi