melis Napisano Październik 29, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2015 Witajcie! Znalazłem aktualizacje kernela do Fedory. Teraz mam pytanie do Was, czy warto aktualizować obecny, oraz czy wymagana jest do tego bez względnie, aktualizacja grsecurity? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Październik 31, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2015 Na pewno warto napisać sensownie o co ci chodzi. Jeżeli pytasz czy warto aktualizować kernel to odpowiedź brzmi- tak i rób to zawsze jeżeli tylko można. Grsecurity sobie odpuść chyba, że zarządzasz ważnymi danymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
melis Napisano Październik 31, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2015 Może inaczej. Na stronie https://www.kernel.org/ pojawiło się stabilne wydanie kernela 4.2.5. Czy ktoś z Was testował go już? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 31, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2015 Ja bym poczekał aż 4.2.5 pojawi się "oficjalnie" w repozytoriach. Po co się szarpać z samodzielną kompilacją? Co się na tym zyska? Grsecurity? Pracujesz dla CBŚ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
melis Napisano Październik 31, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2015 Z CBŚ Ja bym poczekał aż 4.2.5 pojawi się "oficjalnie" w repozytoriach. Po co się szarpać z samodzielną kompilacją? Co się na tym zyska? Grsecurity? Pracujesz dla CBŚ? Cichą nadzieję mam, że nowszym kernelem wyeliminuję błędy dotyczące radeona, ale właściwie przywykłem już i narazie zostanie jak jest. Masz rację, lepiej poczekać. Tym bardziej z moją wiedzą w temacie Już raz instalowałem na nowo, system. Wystarczy mi. Z CBŚ mam tyle wspólnego co z mercedesami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 31, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2015 Radeon to porażka. W każdym razie pod Fedorą i chyba każdym linuksem. Wielokrotnie tutaj już mówiliśmy o braku wsparcia a nawet braku chęci wsparcia ze strony AMD (a wcześniej ATI). Mam kartę z radeonem na płycie i wiem co mówię Ponieważ korzystam ze zwykłego blaszaka miałem na szczęście możliwość dokupienia karty Nvidii inaczej liczba niecenzuralnych słów używanych przeze mnie drastycznie by wzrosła. Nie licz, że nowy kernel coś zmieni. To nie jest kwestia jądra tylko sterowników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Październik 31, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2015 Nie licz, że nowy kernel coś zmieni. To nie jest kwestia jądra tylko sterowników. Sterowniki open source są częścią kernela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 31, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2015 Wiem. Wiem też, że działają, ale nie zawsze. Przynajmniej nie zawsze poprawnie o wydajności nie mówiąc. Chodzi mi o to, że ludzie którzy się tym zajmują (chwała im za trud i starania) pracują nad nimi - o ile mi wiadomo - bez wsparcia AMD, czyli robią to na zasadzie "reverse engineering" (inżynierii wstecznej jeśli ktoś woli po polsku ) Wątpię, żeby nowy kernel przyniósł jakieś istotne zmiany w tym zakresie. Pomocne byłyby sterowniki zamknięte, gdyby się dało je bezproblemowo i z sukcesem instalować w Fedorze, ale jak na razie nic dobrego w tym zakresie się nie szykuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
melis Napisano Październik 31, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2015 Radeon to porażka. W każdym razie pod Fedorą i chyba każdym linuksem. Tym stwierdzeniem, można by zakończyć w sumie ten temat. Dodam tylko, że dawniej miałem radeona 9950 w blaszaku i zastanawiałem się właśnie, dlaczego niemal każdy linux wysypuje się, po drugim uruchomieniu. Zabrakło mi chęci i cierpliwości aby szukać informacji i zrzuciłem winę de facto, na sam system. Dzięki serdeczne za zainteresowanie panowie. Narazie jest jak jest. Ważne że, działa i mogę pracować, a także uczyć się nowego systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Listopad 1, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2015 Wiem. Wiem też, że działają, ale nie zawsze. Przynajmniej nie zawsze poprawnie o wydajności nie mówiąc. Chodzi mi o to, że ludzie którzy się tym zajmują (chwała im za trud i starania) pracują nad nimi - o ile mi wiadomo - bez wsparcia AMD, czyli robią to na zasadzie "reverse engineering" (inżynierii wstecznej jeśli ktoś woli po polsku ) Wątpię, żeby nowy kernel przyniósł jakieś istotne zmiany w tym zakresie. Pomocne byłyby sterowniki zamknięte, gdyby się dało je bezproblemowo i z sukcesem instalować w Fedorze, ale jak na razie nic dobrego w tym zakresie się nie szykuje. Dobra, ale generalnie warto mieć jak najnowszy kernel na desktopach bo zgłoszone bugi są w większości szybko naprawiane. Nie raz miałem już przypadek, że w czymś pomogła aktualizacja. Czasami kilku tylko wersji w górę. Najczęściej jednak nie zawodziła właśnie aktualizacja kernela. A sterowniki i tak pozostaną mało wydajne. btw. Jakie kiedyś zrobiłem wrażenie na znajomych którzy dopiero zaczynali z Fedora. Zawieszała się przy ustanawianiu WiFi. Pomógł update, ale dla nich to była czarna magia co zrobiłem. Uruchomienie na starszym releasie i zaktualizowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Listopad 1, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2015 Wiem. Wiem też, że działają, ale nie zawsze. Przynajmniej nie zawsze poprawnie o wydajności nie mówiąc. Chodzi mi o to, że ludzie którzy się tym zajmują (chwała im za trud i starania) pracują nad nimi - o ile mi wiadomo - bez wsparcia AMD, czyli robią to na zasadzie "reverse engineering" (inżynierii wstecznej jeśli ktoś woli po polsku ) Wątpię, żeby nowy kernel przyniósł jakieś istotne zmiany w tym zakresie. Pomocne byłyby sterowniki zamknięte, gdyby się dało je bezproblemowo i z sukcesem instalować w Fedorze, ale jak na razie nic dobrego w tym zakresie się nie szykuje. Dobra, ale generalnie warto mieć jak najnowszy kernel na desktopach bo zgłoszone bugi są w większości szybko naprawiane. Nie raz miałem już przypadek, że w czymś pomogła aktualizacja. Czasami kilku tylko wersji w górę. Najczęściej jednak nie zawodziła właśnie aktualizacja kernela. A sterowniki i tak pozostaną mało wydajne. btw. Jakie kiedyś zrobiłem wrażenie na znajomych którzy dopiero zaczynali z Fedora. Zawieszała się przy ustanawianiu połączenia WiFi. Pomógł update, ale dla nich to była czarna magia co zrobiłem. Uruchomienie na starszym releasie i zaktualizowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
icywind Napisano Listopad 1, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2015 Aktualizować na pewno warto ale Fedora wkrótce go dostanie w oficjalnych aktualizacjach więc nie ma sensu zabierać się za to samemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi