fredro Napisano Sierpień 25, 2017 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2017 Witam, czy da radę jakoś ustawić, aby menedżer pakietów jakim jest DNF kolorował składnię w konsoli? Obecnie nie idzie odróżnić przy szukaniu pakietów, które mam zainstalowane, a które nie. Coś jak jest w Archu, czyli włączyć opcje pacman-color w ustawieniach pacmana. Emerge/Portage w Gentoo czy Funtoo też ładnie koloruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Sierpień 25, 2017 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2017 Nic mi o takiej opcji nie wiadomo i man nie wspomina nic o kolorach. I tak jest nieźle, bo zainstalowane pakiety są najpierw, a dostępne poniżej. Moglibyśmy mieć apta. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredro Napisano Sierpień 25, 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2017 Fakt, apt w Ubuntu dostał nowe funkcje, a raczej został wykastrowany z wielu poleceń i trzeba posiłkować się dpkg. Mimo że ma teraz krótsze polecenia i jest napisany w szybkim C jak pacman. Nasz dnf świetnie rozwiązuje pakiety, jest napisany w Pythonie jak emerge oraz ogólnie jest świetny i bardzo nowoczesny. Jeszcze mnie nie zawiódł w porównaniu do apt, yum czy yaourt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi