alastis Napisano Grudzień 14, 2017 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2017 Korzystałem z jądra 4.13.16-302.fc27.x86_64 ale dostałem aktualizacje do 4.14.3-300.fc27.x86_64. Wszystko fajnie ale niestety padły mi sterowniki do adaptera wifi oraz nie działa mi vmware player. Więc teraz pytanie jak usunąć najnowsze jądro albo przynajmniej ustawić aby starsze uruchamiało się automatycznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Grudzień 16, 2017 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2017 sudo grub2-set-default 1 i grub będzie domyślnie używał prawie najnowszego kernela. Ustawienie 0 sprawi, że będzie ponownie używał najnowszego. Jeżeli masz problem z nowym kernelem, polecam również zwiększenie liczby starych kerneli, których dnf nie będzie usuwał przy aktualizacji systemu w pliku /etc/dnf/dnf/conf: installonly_limit=11 Ja mam właśnie tyle na komputerze z kartą grafiki nvidii. Czasem na nowym kernelu kata grafiki nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alastis Napisano Grudzień 18, 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2017 o własnie tego potrzebowałem dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Grudzień 18, 2017 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2017 Możesz szaleć o ile masz miejsce na partycji boot (lub nie wydzielałeś). Ja zrobiłem kiedyś z oszczędności 190MB i teraz jak jest nowe jądro to muszę ręcznie usuwać jedno package-cleanup --oldkernels --count=1 aby zainstalować kolejne bo inaczej brak miejsca . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Grudzień 20, 2017 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2017 W dniu 18.12.2017 o 18:23, Mentat napisał: Możesz szaleć o ile masz miejsce na partycji boot (lub nie wydzielałeś). Ja zrobiłem kiedyś z oszczędności 190MB i teraz jak jest nowe jądro to muszę ręcznie usuwać jedno package-cleanup --oldkernels --count=1 aby zainstalować kolejne bo inaczej brak miejsca . Ja na boot daję gigabajt. Pomyśleć, że parę lat temu 10 megabajtów było dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alastis Napisano Grudzień 28, 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2017 Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Grudzień 28, 2017 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2017 Teraz sobie skojarzyłem. Jakie masz wifi? Mi nie działa broadcom na 4.14 w trochę rzadziej używanym laptopie. Zastanawiam się, czy z tej samej przyczyny nie działają sterowniki nvidii z repozytorium. Są jakieś łatki, ale jeszcze chyba nie za bardzo oficjalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alastis Napisano Grudzień 29, 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2017 23 godziny temu, SeeM napisał: Teraz sobie skojarzyłem. Jakie masz wifi? Mi nie działa broadcom na 4.14 w trochę rzadziej używanym laptopie. Zastanawiam się, czy z tej samej przyczyny nie działają sterowniki nvidii z repozytorium. Są jakieś łatki, ale jeszcze chyba nie za bardzo oficjalne. netgear a6210 sterowniki znalazłem na githubie ale z 4.14 jakoś nie współpracują jeszcze 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi