Andrzej Nowicki Napisano Maj 8, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2018 Zwracam się z prośbą o pomoc w rekonfiguracji poniższego skryptu. Skrypt poprawnie weryfikuje temat wiadomości, jeżeli temat brzmi test-500 i mieści się w ramach czasowych to wysyła mail'a na wskazane adresy, niestety nie dołącza dodatkowej wiadomości z linii | cat - ; echo "Informacja do maila". Nie wiem, gdzie popełniłem błąd w tej kwestii. SHELL=/bin/bash VERBOSE=off LOGFILE=/$home/.procmail.log LOGDATE_=`/bin/date +%Y-%m-%d` :0 { :0 { TIME=`date +%H%M` ISGT=`expr ${TIME} \> 0700` ISLT=`expr ${TIME} \< 2330` } :0 * ISGT ?? ^^1^^ * ISLT ?? ^^1^^ * ^Subject:.*test-500 { :0 fhw | cat - ; echo "Informacja do maila" :0 ! [email protected] } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Maj 8, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2018 Co to w ogóle jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 8, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2018 @Miszcz to chyba jakiś procmailrc albo jakiś skrypt filtrujący pocztę. @Andrzej Nowicki nie podoba mi się to "cat -". Tak jakby coś czekało na jakiś zapis ze standardowego wejścia (konsoli?). Może miało być coś w rodzaju echo "Informacja do maila" | cat - Strzelam w ciemno, bo na procmail się nie znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Nowicki Napisano Maj 9, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2018 Tak to procmail. Skrypt działa, weryfikuje temat, przesyła na wskazany adres e-mail, jednak nie dodaje wymaganej informacji do wiadomości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 9, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2018 Czyli tak jak napisałem: treść powinna być skierowana na wejście polecenia a na moje oko nie jest. Ten "cat" musi mieć jakieś "źródło zasilania". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Maj 9, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2018 Co do 'cat' to wszystko jest w porządku, tak ma być http://pm-doc.sourceforge.net/doc/#adding_text_to_the_beginning_of_message Co do problemu, patrzyłeś co jest w LOGFILE? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Nowicki Napisano Maj 10, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2018 Tak patrzyłem w logu, ale nie ma żadnych błędów niestety From [email protected] Thu May 10 11:41:41 2018 Subject: test poczty Folder: /var/mail/test3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Nowicki Napisano Maj 10, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2018 Wiadomość forwardowana wygląda tak: ata: Thu, 10 May 2018 11:35:40 +0200 Od: Andrzej Nowicki <[email protected]> Do: [email protected] Temat: test-500 Wszystkie nagłówki Wszystkie nagłówki test poczty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Nowicki Napisano Maj 10, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2018 Jednak po wybraniu opcji wszystkie nagłówki: Pojawia się tekst dodany przez skrypt " Informacja do wiadomości e-mail , a zawartość maila zostaje przeniesiona do załącznika Nie wiem, tylko dlaczego tekst jest dodawany jako nagłówek a nie do samej treści maila Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi