Jump to content

[F29] Xoscope nie widzi urządzenia audio.

bartoszp1992
 Share

Recommended Posts

Ostatnio wrzuciłem problem dotyczący wine, i bardzo dziękuję za pomoc. Jednocześnie chciałbym też protestować open source'owy program do śledzenia sygnałów elektronicznych, wykorzystujący wejście liniowe bądź mikrofonowe karty dźwiękowej.

Program nazywa się xoscope, i został przeze mnie ściągnięty, skomplikowany i zainstalowany. Włącza się, ale... Nie widzi żadnego urządzenia audio.

W systemie dźwięk działa, windows owy program Scope który w końcu zainstalowałem też widzi urządzenie "pulseaudio" i rejestruje jakiś sygnał. Niestety xoscope nie widzi żadnego urządzenia.

macie jakiś pomysł, czemu tak może być? Może coś być nie tak z kompilacja?

Nawet odinstalowałem pulseaudio, ale nadal nic.

coś takiego mam w "readme":

* You will need (optionally) the ALSA, ESD, or COMEDI libraries.  If
  any (or all) of these libraries are absent, xoscope will build
  without that library's input capability.

obstawiam, że coś z tym jest nie tak... alsa jest zainstalowana, paczek esd ani comedi nie znalazłem w repo..

Edit : w ogóle to pamiętam, że kiedyś (ok roku temu) instalowałem ta paczkę z repo larsks/xoscope na Fedorze chyba 27. I działało. Niestety to repo jest już niedostępne. Obstawiam, że coś źle robię przy kompilacji tego...

Edit2: coś się udało. Doinstalowalem kilka bibliotek i przekompilowalem. Po zainstalowaniu widzi już urządzenie "Alsa". Jednak nie ma żadnego sygnału....

CHyba mam problem.

Usuwałem pulseaudio komendą

sudo rpm -e pulseaudio --nodeps

Potem po instalacji z repo pakietu pulseaudio nie działa mi w ogóle dźwięk.... Da się to jakoś szybko odkręcić, czy lepiej od razu przeinstalować system?

Edit:

dobra, z jakiegoś dziwnego powodu zaczęło z powrotem działać.... I xoscope też działa :)

Rozwiązanie: przekompilowanie xoscope po uprzedniej instalacji paczek z repo:

alsa-firmware alsa-lib-devel alsa-plugins-oss alsa-lib alsa-plugins-pulseaudio

Do zamknięcia.