lcoyote Napisano Kwiecień 27, 2019 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2019 Nawet jeśli mamy włączoną "auto aktualizację" systemu to nie wszystkie uaktualnienia są przez system wykrywane. Warto co jakieś trzy - cztery dni w konsoli wpisać sudo apt update && sudo apt upgrade Będziemy mieli wtedy aktualny system Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Kwiecień 27, 2019 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2019 Ja auto-aktualizator załatwiam w tern sposób (nie bardzo go lubię, żre mi megabajty na wifi z komórki): sudo systemctl mask dnf-makecache sudo systemctl mask dnf-makecache.timer sudo dnf remove gnome-software Można potem użyć systemctl stop , albo ponownie uruchomić system. Problem w tym, że przez Software można instalować aktualizacje firmware urządzeń wielu producentów, co czego konsolowego odpowiednika po prostu jeszcze nie ma. Możliwe więc, że zostajemy z dziurawą klawiaturą radiową, pozwalającą przechwycić wpisywane na niej znaki. Było tak na przykład z Logitech K400 PLUS TV, która dostała łatkę właśnie przez Gnome Software. Jeżeli ktoś wie o możliwości instalacji firmware przez konsolę, to niech da znać. Przydałoby mi się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Kwiecień 27, 2019 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2019 38 minut temu, SeeM napisał: Jeżeli ktoś wie o możliwości instalacji firmware przez konsolę, to niech da znać. Przydałoby mi się. Pakiet fwupd i polecenie fwupdmgr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi