lcoyote Napisano Maj 11, 2019 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2019 Witam wszystkich, Tak jak wcześniej planowałem - zrobiłem przesiadkę na ROSA Desktop Fresh R11 linux oparty na repozytoriach Red Hat. Niektóre polecenia wyglądają inaczej niż w Fedorze Aktualizacja systemu to urpmi --auto-update Instalacja programu urpmi krusader a deinstalacja urpme krusader usuwa pakiet „krusader” (i wszystkie pakiety zależne od tego pakietu) Niewątpliwie urpmi jest jednym z najważniejszych narzędzi ROSA. Dzięki urpmi możesz łatwo zarządzać pakietami. Jeśli poradzisz sobie z urpmi, nigdy nie doświadczysz „piekła zależności”, na które narzeka wielu niedoświadczonych użytkowników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 11, 2019 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2019 Hmmm... Z piekłem zależności spokojnie radzi sobie Rad Hat/Fedora z yum/dnf, Debian i wszystkie debianopochodne z apt-em, czy Arch i archopochodne jak Manjaro z packmanem i pewnie jeszcze parę innych, więc to - sorry - nic odkrywczego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Maj 11, 2019 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2019 Ja urpmi poznawałem w czasach gdy używałem mandrake/mandrivy .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lcoyote Napisano Maj 12, 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2019 17 godzin temu, WalDo napisał: Hmmm... Z piekłem zależności spokojnie radzi sobie Rad Hat/Fedora z yum/dnf, Debian i wszystkie debianopochodne z apt-em, czy Arch i archopochodne jak Manjaro z packmanem i pewnie jeszcze parę innych, więc to - sorry - nic odkrywczego z Red Hat/Fedora to się zgadzam że "piekło zależności" nie straszne. Archa i Manjaro nie poznałem (na razie) -ale debianopochodne instalują nawet jeśli po ostrzeżeniu że "nie spełnione są zależności" naciśniesz "ignoruj" -podobnie openSUSE. W ROSA bez braku spełnionych zależności programu nie zainstalujemy. Troszkę jest dziwne, że w polskiej wersji językowej pojawiają się w niektórych miejscach napisy w cyrylicy. No i forum po rosyjsku - ale od czego translator?!! ... i w Chromium tłumaczenie stron z automatu. Nie wiem tylko gdzie wyłączyć/włączyć logowanie do systemu z automatu/bez wpisywania hasła. I niektóre kolory "cerkiewne" czyli jasno niebieski. Ale działa szybko. To dopiero trzy dni na nim działam, ale już widać, że szybszy od openSUSE i prędkością podobny do Minta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi