@sunrise Napisano Luty 21, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2020 Wkrótce do Fedory zawita kernel 5.5.5 jednak brak w nim kilku łat naprawiających błąd w grafice zintegrowanej intela. Błąd ten powoduje zawieszenie się "grafiki" (obraz zamrożony, czarny ekran) doświadczyłem tego na "własnej skórze" https://bodhi.fedoraproject.org/updates/FEDORA-2020-cf2eacc932 Wszystkim użytkownikom zintegrowanej grafiki intela proponuje pozostanie przy kernelu 5.4.x 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Luty 22, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2020 Dzięki. Sprawdzę jutro, bo mam akurat na czym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Luty 22, 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2020 Przy okazji. Jeżeli możesz podaj co Ci zwraca polecenie cat /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_governor PS. Te zwiechy są randomowe. PS2. Teraz testuję z patchem 0008-drm-i915-serialise-i915_active_acquire()with__active_retire().patch narazie działa, drugi patch nie chce się zaaplikować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Luty 23, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2020 # cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_setspeed <unsupported> # cat /sys/devices/system/cpu/cpufreq/policy(0-3)/scaling_governor cat: /sys/devices/system/cpu/cpufreq/policy(0-3)/scaling_governor: Invalid argument Zdaje się, że problemy ze skalowaniem CPU nie będą mnie dotyczyły, ponieważ widać nie mam takich możliwości. No i spóźniłem się na testowanie, 5.5.5 weszło do repozytoriów. Na razie jest cisza i spokój. W journalu nie widać nic niepokojącego. Może laptopa uda się zawiesić, bo też mam procesor Intela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Luty 23, 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2020 13 minut temu, SeeM napisał: ponieważ widać nie mam takich możliwości. A co zwraca cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_governors Problemów ze skalowaniem nie mam, ale od kernela 5.4.19 coś pozmieniali i scaling_governor zamiast aktualnego governora zwraca właśnie invalid argument, ale po małym dochodzeniu wyszło, że domyślnie po prostu nie jest ustawiony i trzeba zrobić to ręcznie (np. echo powersave > scaling_governor) i po tym odczyt już zwraca, to co powinien. Generalnie trzeba wystartować usługę cpupower (pakiet kernel-tools) i wszystko wraca do normy. PS. Ja mam Xeona E3-1245 v3, jak na razie na kernelu z patchem żadnych zwiech. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Luty 23, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2020 W cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_governors. Mam cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_governors performance powersave czyli po staremu. Ręczne podręcanie oraz przykręcanie CPU mnie średnio interesuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi