@sunrise Posted February 21, 2020 Report Share Posted February 21, 2020 Wkrótce do Fedory zawita kernel 5.5.5 jednak brak w nim kilku łat naprawiających błąd w grafice zintegrowanej intela. Błąd ten powoduje zawieszenie się "grafiki" (obraz zamrożony, czarny ekran) doświadczyłem tego na "własnej skórze" https://bodhi.fedoraproject.org/updates/FEDORA-2020-cf2eacc932 Wszystkim użytkownikom zintegrowanej grafiki intela proponuje pozostanie przy kernelu 5.4.x 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeeM Posted February 22, 2020 Report Share Posted February 22, 2020 Dzięki. Sprawdzę jutro, bo mam akurat na czym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
@sunrise Posted February 22, 2020 Author Report Share Posted February 22, 2020 Przy okazji. Jeżeli możesz podaj co Ci zwraca polecenie cat /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_governor PS. Te zwiechy są randomowe. PS2. Teraz testuję z patchem 0008-drm-i915-serialise-i915_active_acquire()with__active_retire().patch narazie działa, drugi patch nie chce się zaaplikować Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeeM Posted February 23, 2020 Report Share Posted February 23, 2020 # cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_setspeed <unsupported> # cat /sys/devices/system/cpu/cpufreq/policy(0-3)/scaling_governor cat: /sys/devices/system/cpu/cpufreq/policy(0-3)/scaling_governor: Invalid argument Zdaje się, że problemy ze skalowaniem CPU nie będą mnie dotyczyły, ponieważ widać nie mam takich możliwości. No i spóźniłem się na testowanie, 5.5.5 weszło do repozytoriów. Na razie jest cisza i spokój. W journalu nie widać nic niepokojącego. Może laptopa uda się zawiesić, bo też mam procesor Intela. Link to comment Share on other sites More sharing options...
@sunrise Posted February 23, 2020 Author Report Share Posted February 23, 2020 13 minut temu, SeeM napisał: ponieważ widać nie mam takich możliwości. A co zwraca cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_governors Problemów ze skalowaniem nie mam, ale od kernela 5.4.19 coś pozmieniali i scaling_governor zamiast aktualnego governora zwraca właśnie invalid argument, ale po małym dochodzeniu wyszło, że domyślnie po prostu nie jest ustawiony i trzeba zrobić to ręcznie (np. echo powersave > scaling_governor) i po tym odczyt już zwraca, to co powinien. Generalnie trzeba wystartować usługę cpupower (pakiet kernel-tools) i wszystko wraca do normy. PS. Ja mam Xeona E3-1245 v3, jak na razie na kernelu z patchem żadnych zwiech. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeeM Posted February 23, 2020 Report Share Posted February 23, 2020 W cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_governors. Mam cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_governors performance powersave czyli po staremu. Ręczne podręcanie oraz przykręcanie CPU mnie średnio interesuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts