boowa Posted June 22, 2020 Report Share Posted June 22, 2020 Witam, na wstępie zaznaczę, że nie wiem czy wybrałem dobry dział. Jeżeli nie to przepraszam. Mam zainstalowany VirtualBox na Windows 10. Na maszynie mam Fedorę 32. Na Fedorze został zainstalowany VirtualBox Guest Additions. Działa udostępnianie folderów, lecz nie działa opcja przeciągnij i upuść. W ustawieniach maszyny są włączone odpowiednie opcje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeeM Posted June 25, 2020 Report Share Posted June 25, 2020 W dniu 22.06.2020 o 21:57, boowa napisał: Witam, na wstępie zaznaczę, że nie wiem czy wybrałem dobry dział. Jeżeli nie to przepraszam. Mam zainstalowany VirtualBox na Windows 10. Na maszynie mam Fedorę 32. Na Fedorze został zainstalowany VirtualBox Guest Additions. Działa udostępnianie folderów, lecz nie działa opcja przeciągnij i upuść. W ustawieniach maszyny są włączone odpowiednie opcje. Nie wiem czy dobrze rozumiem. Czy chcesz przeciągnąć jakąś ikonę z pulpitu Windows na pulpit w maszyny wirtualnej w oknie Virtual Boxa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
boowa Posted June 26, 2020 Author Report Share Posted June 26, 2020 Tak, dokładnie o to mi chodzi. Łapie folder z pulpitu i przeciągam do maszyny wirtualnej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
@WalDo Posted June 29, 2020 Report Share Posted June 29, 2020 A jak masz ustawioną maszynę? Urządzenia -> Przeciąganie i upuszczanie -> Bidirectional? Link to comment Share on other sites More sharing options...
boowa Posted June 30, 2020 Author Report Share Posted June 30, 2020 tak, ta opcja jest ustawiona na bidirectional Link to comment Share on other sites More sharing options...
@WalDo Posted June 30, 2020 Report Share Posted June 30, 2020 A "GuestAdditions" na Fedorze zainstalowane? Poprawnie? Z Fedory (host) na Minta (gość) działa bez problemów. Na W10 nie mam VB zainstalowanego więc nie sprawdzę. Najbardziej podejrzewam te dodatki dla systemu goszczonego. Albo ich nie masz albo nie zainstalowały się poprawnie albo były OK a po aktualizacji jądra nie zostały przeinstalowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
boowa Posted July 8, 2020 Author Report Share Posted July 8, 2020 Z "GuestAdditions" od samego początku miałem problemy. Lecz po zainstalowaniu dodatków typu linux-headers itp. GA zainstalowało się. Nie wiem jak sprawdzić poprawność zainstalowanego dodatku ani jak sprawdzić czy wersja GA jest poprawna, bo dodatek GA instalowałem poprzez VBoxa tj. skorzystałem z opcji "urządzenia->zamontuj obraz płyty z dodatkami gościa". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts