Jump to content

RHEL 8.2 Q&A

SeeM
 Share

Recommended Posts

Z czystej ciekawości zainstalowałem sobie Red Hata na całkiem przyzwoitym laptopie. Kupiłem najtańszą subskrybcję Developer Suite Self Support za 100$. Chcę sobie poklikać i popatrzeć co i jak. Robię z niego taki nudny czołg do pracy. Jeżeli macie jakieś pytania, albo pomysły, to napiszcie. Sprawdzę i odpiszę.

13 minut temu, sunrise napisał:

Z ciekawości  dlaczego wersja płatna, a nie darmowa? No chyba, że ze względów licencyjnych.

Za 17 lat Fedory. :) A betami też się zainteresuję, niezły pomysł. To zresztą nie jest dla mnie aż tak dużo, żebym się prosił o darmową.

21 godzin temu, SeeM napisał:

A betami też się zainteresuję, niezły pomysł. To zresztą nie jest dla mnie aż tak dużo, żebym się prosił o darmową.

Sam sobie odpowiem. RHEL beta jest tak sprytnie pomyślane, że nie można z bety przejść na wersję GA. Pewnie mnożyłoby się dziwnych zgłoszeń błędów, którymi nie chcą sobie zawracać głowy. Także aktualizacja do bery to bilet w jedną stronę.

Zresztą ilość znaczących dla mnie nowości nie powala - https://access.redhat.com/documentation/en-us/red_hat_enterprise_linux/8-beta/html/8.3_release_notes/index

PS. Przepraszam z góry, jeżeli zacznę sypać linkami wymagającymi konta na access.redhat.com . Proszę o zwrócenie mi uwagi, jeżeli nie będzie można czegoś przeczytać i wkleję do komentarza co trzeba.

Niektóre pakiety instaluje się w trochę dziwaczny sposób. Już nie wspomnę, że repozytoria są bardzo ubogie w porównaniu z Fedorą, ale to nie znaczy, że zawsze trzeba szukać na EPEL, albo przebudowywać pakiety z Fedory (choć zdarza się jedno i drugie).

Jest tutaj takie ustrojstwo jak subscription-manager i w wersji Developer Suite jest dostęp do wszystkich 150-kilku na tę chwilę, w tym:

Repo ID:   ansible-2.9-for-rhel-8-x86_64-rpms
Repo Name: Red Hat Ansible Engine 2.9 for RHEL 8 x86_64 (RPMs)
Repo URL:  https://cdn.redhat.com/content/dist/layered/rhel8/x86_64/ansible/2.9/os
Enabled:   0

Trzeba to aktywować za pomocą  subscription-manager repos --enable ansible-2.9-for-rhel-8-x86_64-rpms , poczekać chwilę aż przemieli i TADA jest:

ansible.noarch                                  2.9.14-1.el8ae                          ansible-2.9-for-rhel-8-x86_64-rpms

Ma to nawet trochę sensu, jeżeli ktoś przykładowo potrzebuje starszego Ansibla, to sobie może używać wersji 2.6. Mi bardziej pasuje podejście Fedory z ogromnym repo, ale rozumiem, że za coś trzeba brać kasę i dlatego repozytoria są tak porozbijane.