@SeeM 112 Report post Posted February 15 Udało mi się uansiblować domowy monitoring. Dodawanie kolejnych czujek pójdzie więc już dosyć łatwo. Od rana dzisiaj nad tym siedziałem. Używa ktoś z Was w ogóle jakiegoś monitorowania swoich komputerów? Quote Share this post Link to post Share on other sites
sunrise 81 Report post Posted February 16 No cóż, ja nie używam ani Nagiosa ani Cacti, bo tak naprawdę nie mam takiej potrzeby. Ale używam własnego "monitoringu" 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
@SeeM 112 Report post Posted February 16 Fajne. Ja jeszcze muszę sporo sprzętowych rzeczy dodać, typu sensory, smart i podobne dla fizycznych hostów. Jeszcze muszę ogarnąć jak odczytać zużycie karty SD, bo niektóre z nich mają na tym partycje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sunrise 81 Report post Posted February 16 5 godzin temu, SeeM napisał: Jeszcze muszę ogarnąć jak odczytać zużycie karty SD Można użyć np df, z resztą plugin do nagiosa tego używa https://github.com/jonschipp/nagios-plugins/blob/master/check_volume.sh Można też użyć pythona >>> import psutil >>> psutil.disk_usage('/') sdiskusage(total=125164384256, used=56629575680, free=62867873792, percent=47.4) >>> psutil.disk_usage('/').percent 47.4 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites