Jump to content

Problem z edytorem Kate

Radosław
 Share

Recommended Posts

Witam

Dosyć intensywnie używam tego edytora. Zacząłem się zagłębiać w skrypty dla niego (niej?).

Napotkałem dziwaczny problem. W instrukcji jest opisana możliwość interakcji z edytorem z wbudowanej linii poleceń wywoływanej F7.

Tam jest podpięty terminal systemowy. W nim komendy Kate nie działają (help list). Odpaliłem Kate jako inny użytkownik i tam po naciśnięciu F7 pojawia się linia komend. W niej komendy Kate działają. Ale jest to coś innego niż normalny terminal. Jak przywrócić, wywołać tę funkcjonalność w używanej Kate. Dodam, że pliki konfiguracyjne w:

~/.local/share/kate* "wyłączyłem" czyli tak jakby świeży start. Nie pomogło.

Czy ktoś może coś podpowiedzieć?

Pozdrawiam

Radosław Głębicki

Konsola i linia poleceń Kate to różne sprawy, u mnie na screenie od góry edytor, linia poleceń Kate i konsola.Screenshot_20210403_172603.png.52a03869099fd79d58d1e1a8cefd3f95.png
Jeśli u ciebie nie działa to albo nie masz przypisanego skrótu (domyślnie jest właśnie f7, z menu powinno zadziałać) albo w cache coś mu przeszkadza – w tym przypadku powinny pomóc poniższe polecenia:

rm ~/.config/Trolltech.conf
kbuildsycoca5 --noincremental

Dokładnie. Wiem. Nie mogę uzyskać linii poleceń Kate. Tej dolnej części. Pod F7 mam uaktywnij Terminal. W skrótach jest jeszcze "Pokaż terminal" W obu przypadkach odnosi się to do systemowego Terminala. Wersja Kate to: 19.08.3

Ale jak wspomniałem wcześniej u innego użytkownika pojawia się i linia poleceń i terminal.

Powyższe rozwiązanie nie pomogło.