Radosław Posted April 3, 2021 Report Share Posted April 3, 2021 Witam Dosyć intensywnie używam tego edytora. Zacząłem się zagłębiać w skrypty dla niego (niej?). Napotkałem dziwaczny problem. W instrukcji jest opisana możliwość interakcji z edytorem z wbudowanej linii poleceń wywoływanej F7. Tam jest podpięty terminal systemowy. W nim komendy Kate nie działają (help list). Odpaliłem Kate jako inny użytkownik i tam po naciśnięciu F7 pojawia się linia komend. W niej komendy Kate działają. Ale jest to coś innego niż normalny terminal. Jak przywrócić, wywołać tę funkcjonalność w używanej Kate. Dodam, że pliki konfiguracyjne w: ~/.local/share/kate* "wyłączyłem" czyli tak jakby świeży start. Nie pomogło. Czy ktoś może coś podpowiedzieć? Pozdrawiam Radosław Głębicki Link to comment Share on other sites More sharing options...
@sunrise Posted April 3, 2021 Report Share Posted April 3, 2021 A masz w ustawieniach we wtyczkach włączony terminal? Musisz mieć zaznaczone "Terminal Tool View" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radosław Posted April 3, 2021 Author Report Share Posted April 3, 2021 Mam. A jeśli mogę. Jak jest u Ciebie? Czy otwiera się pełny terminal czy linia poleceń? I czy działa takie "help list"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomcio Posted April 3, 2021 Report Share Posted April 3, 2021 Konsola i linia poleceń Kate to różne sprawy, u mnie na screenie od góry edytor, linia poleceń Kate i konsola. Jeśli u ciebie nie działa to albo nie masz przypisanego skrótu (domyślnie jest właśnie f7, z menu powinno zadziałać) albo w cache coś mu przeszkadza – w tym przypadku powinny pomóc poniższe polecenia: rm ~/.config/Trolltech.conf kbuildsycoca5 --noincremental Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radosław Posted April 3, 2021 Author Report Share Posted April 3, 2021 Dokładnie. Wiem. Nie mogę uzyskać linii poleceń Kate. Tej dolnej części. Pod F7 mam uaktywnij Terminal. W skrótach jest jeszcze "Pokaż terminal" W obu przypadkach odnosi się to do systemowego Terminala. Wersja Kate to: 19.08.3 Ale jak wspomniałem wcześniej u innego użytkownika pojawia się i linia poleceń i terminal. Powyższe rozwiązanie nie pomogło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomcio Posted April 3, 2021 Report Share Posted April 3, 2021 Szukaj pod nazwą "Przełącz do wiersza poleceń" w części katepart – przynajmniej tak się nazywa to w 20.12.3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radosław Posted April 3, 2021 Author Report Share Posted April 3, 2021 Jes in polinglisz!!! Działa. Dzięks. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts