Jump to content

Jak ujarzmić Google-chrome?

NoRobot
 Share

Recommended Posts

Czy jest jakiś sposób na zoptymalizowanie tej przeglądarki, bo  znacznie obciąża procesor i laptop się mocno grzeje? 

Chromium używałem przez bardzo długi czas, ale teraz tak ją "ulepszyli", że nie potrafię się do niej zalogować i zaimportować zakładki oraz ustawienia ze swojego profilu w Google. Firefox zużywa jeszcze więcej zasobów CPU. Co oni z tym robią...?

Już w styczniu było wiadomo, że Chromium straci synchronizację – było sporo czasu na testy alternatyw. Ja ze swojej strony jako alternatywę polecam Vivaldi. A co do zużycia procka to zależy od przeglądarki i od tego, na jakie strony wchodzisz – dobrym testem jest wp.pl (podobnie jak większość pozostałych popularnych portali informacyjnych, ale wp.pl jest z nich chyba najbardziej zasobożerna),  u mnie na FF zużywa ok. 40-50% procka, na Chrome ok. 30-40%, a na Vivaldi jest to ok. 15-20%, podczas gdy na większości pozostałych stron niezależnie od przeglądarki zużycie oscyluje w okolicach 5-10%.

Dzięki :-)

Niestety nie śledziłem wiadomości związanych z Chromium. Wypróbuję  Vivaldi. Obecnie mam Operę i Google-chrome oraz Falkon. Najczęściej jestem na YT.