Kazoo Posted September 16, 2021 Report Share Posted September 16, 2021 Cześć. Ostatnio pięknie mi pomogliście, więc licze, że i tu pomożecie mi rozwiązać prolbem. Nie wiem co zrobiłem i gdzie szukać rozwiązania. Nagle, mój użykownik stracił możliwość tworzenia plików przez polecenie cat. Kiedy wpisucje cat > nazwa_plliku. txt - otrzymuje teraść bash: nazwa_plliku.txt: Permission denied. Tak jakbym straci wszystkie uprawniani do swojego katalogu. W czym może być problem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
@sunrise Posted September 16, 2021 Report Share Posted September 16, 2021 22 minuty temu, Kazoo napisał: Tak jakbym straci wszystkie uprawniani do swojego katalogu. W czym może być problem ? Pewnie w uprawnieniach. Zawsze możesz zajrzeć do historii, polecenie history lub plik ~/.bash_history Czy ten plik tworzysz w katalogu domowym, jeżeli tak to co zwraca polecenie ls -lZ ~/../ Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeeM Posted September 18, 2021 Report Share Posted September 18, 2021 Najlepiej będzie, jeżeli skopiujesz na forum cały tekst z terminala. Na przykład tak: whoami cd /katalog/w/ktorym/chce/zapisac/plik/przez/cat echo 'to jest testowy tekst' > plik1 cat plik1 > plik2 ls -al ../ ls -alZ Żeby zapisać coś w katalogu, musisz mieć uprawnienia rw do pliku, który chcesz zapisać oraz: uprawniwnia co najmniej rwx do katalogu, w którym jesteś, uprawnienia co najmniej x do katalogów powyżej Także to niekoniecznie musi chodzić o plik nazwa_pliku.txt, ale tez o katalog nadrzędny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts