slabypingwin Napisano Grudzień 21, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2021 Na innych dystrybucjach niż Fedora , by wyłączyć gładzik laptopa daję w konsoli polecenie ; sudo rmmod psmouse . Na Fedorze jednak odpowierdź na to polecenie jest inna ; Cytuj [darek@fedora ~]$ sudo rmmod psmouse [sudo] hasło użytkownika darek: rmmod: ERROR: Module psmouse is builtin. [darek@fedora ~]$ Jakim więc poleceniem w konsoli na Fedorze można wyłączyć touchpada ? Albo ; gdzie w ustawieniach systemowych KDE zaznaczyć by touchpad włączał się tylko wtedy , gdy jest odłączona myszka usb , tak jak mam to ustawione na windows 11 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio Napisano Grudzień 21, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2021 2 godziny temu, slabypingwin napisał: sudo rmmod psmouse Pierwszy raz słyszę o tym sposobie na wyłączenie touchpada. Kiedyś może działał, ale teraz już nie będzie działał, bo modułów wbudowanych w kernel nie można usunąć. Jedyne wyjście do kompilacja własnego kernela już bez tego modułu. W sumie to dość późno się zorientowałeś, bo ten moduł jest wbudowany w kernel chyba od wersji 5.10 Dużo prostszym rozwiązaniem jest użycie xinput możesz to zrobić ręcznie albo skorzystać z jednego z wielu dostępnych skryptów w sieci, np tego https://github.com/lahwaacz/Scripts/blob/master/toggle-touchpad.sh. A jeszcze lepiej, skoro masz KDE (w sumie każde liczące się środowisko zapewnia taką funkcjonalność) jest po prostu zajrzenie w ustawienia touchpada w ustawieniach systemowych – po prostu sobie przeklikaj co tam masz, to trochę wstyd nie wiedzieć co się ma w ustawieniach systemowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Grudzień 21, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2021 Zwykle laptopy mają jakąś magiczną kombinację klawiszy do wyłączania gładzika. W KDE i Gnomie te skróty często działają bez żadnej dodatkowej konfiguracji. Też nigdy nie wyłądowywałem modułu, żeby odłączyć urządzenia peryferuje, ale to ciekawa koncepcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Grudzień 22, 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2021 Znalazłem w ustawieniach KDE opcje dotyczące gładzika . Wyłączyłem go i jest dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Jonshu Napisano Kwiecień 27, 2022 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2022 xinput disable [nazwa lub ID urządzenia] nazwę i ID sprawdzisz wywołując samo xinput Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi