Jump to content

Czynności po zainstalowaniu Fedory

Guest
 Share

Recommended Posts

Nie mogę dać sobie rady z zainstalowaniem wszystkich sterowników, kodeków i wszystkiego co nieotwarte  itp. po postawieniu Fedora Gnome. Jak to prosto zrobić? Wiem, ze terminal, ale w necie jest mnóstwo porad, które uwalają kompa, zamiast pomóc. Na dodatek filmy mi tnie w Firefox. Proszę o pomóc.

12 godzin temu, xarx napisał:

Nie mogę dać sobie rady z zainstalowaniem wszystkich sterowników, kodeków i wszystkiego co nieotwarte  itp. po postawieniu Fedora Gnome. Jak to prosto zrobić? Wiem, ze terminal, ale w necie jest mnóstwo porad, które uwalają kompa, zamiast pomóc. Na dodatek filmy mi tnie w Firefox. Proszę o pomóc.

W sterownikach pomożemy, ale musisz napisać, do czego potrzebujesz sterowników. Podłącz do komputera wszystko, czego chcesz używać i skopiuj nam wyniki
poleceń:

lspci
lsusb

Z kodekami jest prościej:

sudo rpm -Uvh https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-36.noarch.rpm
sudo rpm -Uvh https://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-36.noarch.rpm
sudo dnf install ffmpeg gstreamer1-plugins-ugly vlc

i z grubsza wszystko Ci zagra.

• Upvote 1

[alieno@alieno-pc ~]$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v5/E3-1500 v5/6th Gen Core Processor Host Bridge/DRAM Registers (rev 07)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 100 Series/C230 Series Chipset Family USB 3.0 xHCI Controller (rev 31)
00:14.2 Signal processing controller: Intel Corporation 100 Series/C230 Series Chipset Family Thermal Subsystem (rev 31)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 100 Series/C230 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 31)
00:17.0 SATA controller: Intel Corporation Q170/Q150/B150/H170/H110/Z170/CM236 Chipset SATA Controller [AHCI Mode] (rev 31)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 100 Series/C230 Series Chipset Family PCI Express Root Port #5 (rev f1)
00:1c.6 PCI bridge: Intel Corporation 100 Series/C230 Series Chipset Family PCI Express Root Port #7 (rev f1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation H110 Chipset LPC/eSPI Controller (rev 31)
00:1f.2 Memory controller: Intel Corporation 100 Series/C230 Series Chipset Family Power Management Controller (rev 31)
00:1f.3 Audio device: Intel Corporation 100 Series/C230 Series Chipset Family HD Audio Controller (rev 31)
00:1f.4 SMBus: Intel Corporation 100 Series/C230 Series Chipset Family SMBus (rev 31)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GK208B [GeForce GT 710] (rev a1)
01:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation GK208 HDMI/DP Audio Controller (rev a1)
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 0c)
[alieno@alieno-pc ~]$ lsusb
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 004: ID 0a12:0001 Cambridge Silicon Radio, Ltd Bluetooth Dongle (HCI mode)
Bus 001 Device 005: ID 09da:2268 A4Tech Co., Ltd. USB Keyboard
Bus 001 Device 003: ID 1a40:0101 Terminus Technology Inc. Hub
Bus 001 Device 002: ID 046d:c077 Logitech, Inc. Mouse
Bus 001 Device 006: ID 0bda:8179 Realtek Semiconductor Corp. RTL8188EUS 802.11n Wireless Network Adapter
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
[alieno@alieno-pc ~]$ 

Kodeki wgrałem i wszystko gra. Dzieki. Szkoda, że nie można pogodzić nvidii z waylandem... :(

5 godzin temu, xarx napisał:

Kodeki wgrałem i wszystko gra. Dzieki. Szkoda, że nie można pogodzić nvidii z waylandem... :(

Ponoć niedługo będą się godzić. Akurat niedawno instalowałem sterowniki nvidii do Optimusa, ale na Red Hacie, według poradnika https://rpmfusion.org/Howto/NVIDIA  . Jest tutaj trochę dużo informacji, ale to dlaczego, że dotyczy wszystkich możliwych modeli karty graficznej. Przejrzyj i napisz, gdzie masz kłopoty.

Akurat nouveau wcale nie jest taki zły. Mi się sterowniki nvidii przydają tylko podczas grania w X-Coma, bo lubię. Tak, to mógłbym ich nie mieć i pracować na Waylandzie, na którym Gnome jest jakiś taki trochę szybszy.

3 godziny temu, SeeM napisał:

Ponoć niedługo będą się godzić.

Już się godzą, stopniowo wdrażają jakieś tam wsparcie i usprawnienia pod Waylanda (ponoć na sporej części konfiguracji już używalne), a nawet opublikowali moduły GPU jako Open Source. Problem w tym, że to dotyczy tylko najnowszych wersji sterowników i sprzętów przez te sterowniki obsługiwanych (czyli architektura Maxwell i w górę), a kolega @xarx ma GeForce GT 710 oparty na niewspieranej już architekturze Kepler (i jeśli dobrze kojarzę pracuje ze sterownikami max. 470, a więc tuż przed tym jak Nvidia zaczęła pracę nad jakimkolwiek wsparciem dla Waylanda) – jeśli liczyć na Waylanda czy jakieś dodatkowe ficzery to tylko nouveau może coś zmienić.

• Upvote 1

To zależy, co chcesz osiągnąć. Jeśli chcesz po prostu korzystać z Waylanda to integra Intela (chyba wszystkie Xeony mają wbudowaną grafikę) będzie najlepszy m wyborem, przynajmniej z twoim sprzętem (nie mam pojęcia jak wygląda sprawa z Nouveau w tej kwestii). Jeśli myślisz o graniu (ale tylko w starsze lub mało wymagające gry) lub jakimś poważniejszym wykorzystaniu karty graficznej to tylko X11 i własnościowe sterowniki Nvidii. Jeśli zaś chcesz po prostu wyświetlać pulpit, to tak naprawdę nie powinno cię obchodzić, co jest pod spodem, ważne, że jest obraz :P