adis461 Posted October 28, 2022 Report Share Posted October 28, 2022 Jestem nowym użytkownikiem fedory. Natrafiłem na dziwny problem w fedorze, w aplikacjach, w których udostepniam obraz np. SKYPE, nie mogę tego zrobić. Dla skype wgl nie posiadam ikonki udostepnienia (mam najnowszą wersje). Korzystam równiez z aplikacji clickmeeting i samego obrazu z całego ekranu również nie mogę udostępnić(jest cały czarny ekran, ale widze ruch kursora myszki), co ciekawe jeśli chce wyświetlić okno zakładki np. w chromie to już to działa prawidłowo. Czy jest w takim wypadku jakieś ustawienie, które kontroluje udostepnienie obrazu? (nie mówię tutaj o zdalnej kontroli komputera). Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
@sunrise Posted October 28, 2022 Report Share Posted October 28, 2022 Prawdopodobnie, powodem jest Wayland (serwer wyświetlania), jeżeli masz wybór (przy logowaniu) to spróbuj wybrać X11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomcio Posted October 28, 2022 Report Share Posted October 28, 2022 Wayland jest przyczyną, a aplikacja zapewne pod spodem korzysta z silnika Chromium. Rozwiązanie to albo logować się na X11 albo skorzystać z Firefoxa, w którym to powinno działać (tylko wpierw może być konieczne włączenie wsparcia dla Pipewire gdzieś w about:config) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts