Jump to content

NVIDIA Optimus "Bumblebee" jak to zrobić

ADAM00
 Share

Recommended Posts

andrew :rolleyes:    

Sam sterownik  "390" karty nVidii zainstalowałem przy pomocy forum,   ale ten laptop ma dwie karty dedykowana nVidia Quadro 3000M i intel HD 3000 czyli posiada technologie OPTIMUS i to tez musi działać  tu temat   jak cos EKRAN - Optimus nVidia problem z rozdzielczością.

info. Howto/Optimus

Optimus

Co do  "Optimus" to musiałbym odinstalować sterowniki inidia 390.x.x i zainstalować   inVidia 440.x.x, aby to poprawnie zarybiło tak to rozumiem.  Ale cóż będziemy próbować ... 

tłumaczenie: Introduction

Wstęp.

NVIDIA Optimus to technologia, która umożliwia wbudowanie zintegrowanego procesora graficznego firmy Intel i osobnego procesora graficznego NVIDIA w laptopie i uzyskiwanie do nich dostępu.

W Fedorze 25 i nowszych, urządzenia NVIDIA Optimus są automatycznie wykrywane przez GDM/Gnome. Będą domyślnie działać ze źródłem wyjściowym, a nie z synchronizacją odciążania. Z Fedorą 29, wraz ze sterownikiem NVIDIA 435.17+ i xorg-x11-server 1.20.5-9 (dodaj dodatkowe łatki), możliwe jest teraz posiadanie pełnej obsługi Optimusa (z synchronizacją odciążania tylko z glx). Począwszy od sterownika NVIDIA 440.26+ odciążanie renderowania działa z EGL. 

W Fedorze 30 i nowszych, oficjalne pakiety fedora xorg-x11-server zawierają potrzebne łatki (więc nie ma potrzeby używania repozytorium copr). Korzystanie z NVIDIA 440.31+ będzie reklamować pełną obsługę Optimus (GL/EGL) przy użyciu stabilnej wersji sterownika. Nie ma potrzeby korzystania z poprzedniego repozytorium copr, które można wyłączyć za pomocą: dnf config-manager --set-disable copr:copr.fedorainfracloud.org:kwizart:xorg-x11-server_nvidia To Howto jest podzbiorem głównej dokumentacji, przeczytaj najpierw NVIDIA Howto.

Ja tylko dodam, że jest taki program, który ułatwia przełączanie pomiędzy Nvidią a grafiką wbudowaną

https://github.com/bayasdev/envycontrol

Ja nie testowałem, bo nie posiadam odpowiedniego sprzętu, więc używasz na własne ryzyko.

W celu ułatwienia instalacji dla mniej obeznanych użytkowników jakiś czas temu stworzyłem pakiet rpm https://copr.fedorainfracloud.org/coprs/sunwire/envycontrol/

Ale tak jak pisałem wcześniej, używasz na własne ryzyko, a jak coś przestanie działać, to nie moja wina.

• Like 1

oki za info. sunrise

Z tym przełączaniem (manualnym) kart to moze byc  dobry pomysł. Pamiętam   czasy akceleratorów 3Dfx w tych czasach były w PC dwie karty graficzne  2D + akcelerator 3Dfx i w aplikacji gry  menu mozna było  wybierać odpowiednią  karte  graficzną.

• 2 weeks later...