wievin Napisano Listopad 16, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2023 Opera to moja ulubiona przeglądarka. Niestety mimo, że Fedora Workstation jest spolonizowana i to co potrzebuję mam po polsku, to - o dziwo! - Opera zainstalowana przez wbudowany menedżer pakietów Oprogramowanie jest po angielsku. W preferencjach Opery nie ma wyboru języka interfejsu i ustawienia go na polski. Czy da się coś zrobić, aby Opera w tej dystrybucji miała polski interfejs tak jak Firefox czy inne programy w Fedorze? Będę wdzięczny za odpowiedź, bo szczerze mierzi mnie ten angielski w Operze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio Napisano Listopad 16, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2023 Da się zmienić. Jakiś czas temu zmienili wygląd tych ustawień. Przechodzisz do ustawień, znajdujesz "Preferowane języki" (po ang pewnie "Preferred languages"), dodajesz polski i przeciagasz na samą górę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wievin Napisano Listopad 16, 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2023 Zrobiłem to wcześniej. Te opcje dotyczą wyświetlanych stron. Jeśli są strony wielojęzyczne, to Opera wybierze i będzie wyświetlać w języku polskim. Sam natomiast interfejs pozostaje nietknięty. Jak był, tak jest po angielskiemu, eh! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio Napisano Listopad 16, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2023 Jest jeszcze opcja ustawienia języka z konsoli, daj flagę --lang=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Listopad 16, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2023 5 minut temu, tomcio napisał: Jest jeszcze opcja ustawienia języka z konsoli, daj flagę --lang=pl Ach ubiegłeś mnie Opera nie obsługuje w sposób standardowy dla Linuxa obcych języków (przez zmienna LANG, ani nawet ich kodów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio Napisano Listopad 16, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2023 7 minut temu, sunrise napisał: Opera nie obsługuje w sposób standardowy dla Linuxa obcych języków (przez zmienna LANG, ani nawet ich kodów) Nie wiedziałem że aż tak. Pamiętam jednak, że parę miesięcy temu gdy testowałem Operę to jeszcze dało się to zrobić - w sposób, który opisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wievin Napisano Listopad 16, 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2023 Wygląda na to, że w ostatniej wersji Opery dla Linuksa programiści odpuścili pakiety językowe. Mam stary lapek, gdzie właśnie zainstalowałem Linux Mint z Xfce. Pierwsze co zrobiłem po instalacji systemu, to ściągnąłem Operę przez ichniejszy menedżer programów. Kiedy odpaliłem Operę, miała interfejs w języku angielskim. Dla mnie jest to poważna wpadka ze strony programistów. Takie coś dałoby się usprawiedliwić 10 lat temu a nie dziś, eh! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Listopad 16, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2023 Godzinę temu, wievin napisał: Wygląda na to, że w ostatniej wersji Opery dla Linuksa programiści odpuścili pakiety językowe. Pakiety nadal są /usr/lib64/opera/localization/pl.pak Tylko wygląd, że Opera pod Linuksem nie ma automatycznej detekcji, tylko trzeba wymuszać ręcznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wievin Napisano Listopad 16, 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2023 Jak mam to zrobić. Mogę prosić o "przepis"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Listopad 16, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2023 2 minuty temu, wievin napisał: Jak mam to zrobić. Tak jak napisał tomcio uruchamiasz Operę w konsoli z flagą --lang=pl opera --lang=pl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wievin Napisano Listopad 16, 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2023 Konsola zwraca komunikat: "bash: opera: nie odnaleziono polecenia..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Listopad 17, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2023 17 godzin temu, wievin napisał: Konsola zwraca komunikat: "bash: opera: nie odnaleziono polecenia..." Widocznie u Ciebie polecenie inaczej się nazywa, spróbuj wpisać opera i nacisnąć dwa razy klawisz TAB powinno Ci dopełnić nazwę lub wyświetlić dostępne polecenia lub nic nie powinno się wydarzyć jeżeli nie ma w ogóle polecenia opera. Instrukcja instalacji jest dostępna tutaj Ewentualnie można zainstalować ręcznie jeden z dostępnych pakietów z tego adresu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Jonshu Napisano Listopad 22, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2023 z Operą trzeba uważać odkąd została przejęta przez Chiny, na szczęście Vivaldi kontyuuje dobre rzeczy które były zapoczątkowane w Operze, https://www.reddit.com/r/operabrowser/comments/ajmbox/opera_is_spyware/?rdt=57942 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi