Discovery007 Napisano Kwiecień 16 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16 Witam, korzystam z Laptopa Toshiba S75-A7344, używam system Linux kilka dobrych lat i jestem mega zadowolony, niestety dziś gdy rano odpaliłem laptopa nie załadował się system w pełni, zatrzymał się w DOS-ie, będę wdzięczny za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Jonshu Napisano Kwiecień 16 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16 pokaż proszę ekran wcześniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Discovery007 Napisano Kwiecień 16 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16 Tak wygląda ekran zaraz po odpaleniu laptopa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Discovery007 Napisano Kwiecień 16 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16 Po wybraniu pierwszej pozycji system próbuje się załadować następnie wyskakuje taki komunikat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Jonshu Napisano Kwiecień 16 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16 ten ekran to menu startowe GRUB, które ładuje z partycji /boot/ i jest niezależne od samej dystrybucji Linux, taka sytuacja może się zdarzyć kiedy system Linux uległ zmianie, albo został zastąpiony innym, ale GRUB o tym nie wie i próbuje ładować stary, rozwiązanie: uruchomić jakąkolwiek dystrybucję Linux LIVE z pendrive, zrootować system a następnie uruchomić polecenie sudo update-grub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Discovery007 Napisano Kwiecień 16 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16 Podlinkujesz mi jakąś stronę gdzie mogę pobrać sobie jakąś wersja Linuksa wezmę drugiego laptopa i to zrobię na pendrive’a, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Jonshu Napisano Kwiecień 16 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16 Couldn't get size... może świadczyć o problemie z dostępem do partycji, więc pierwsze co bym sprawdził czy z poziomu LIVE widać wszystkie partycje i pliki na nich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Jonshu Napisano Kwiecień 16 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16 Masz Linux Mint, wszystkie dostępne wersje ISO zadziałają w trybie LIVE https://linuxmint.com/download.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Discovery007 Napisano Kwiecień 16 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16 Ok dzięki próbuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Jonshu Napisano Kwiecień 16 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16 tu jest to dość fajnie opisane jak naprawić GRUB-a w trybie graficznym https://www.ubuntupit.com/how-to-repair-the-grub-bootloader-using-a-ubuntu-live-usb-drive/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Discovery007 Napisano Kwiecień 16 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16 A witam ponownie działałem według instrukcji niestety mam dalej taki komunikat teraz pytanie czy tutaj problem nie jest w tym że nie przełączyłem na odpowiedniego użytkownika? Szukałem instrukcji jak zmienić użytkownika niestety te komendy wydaje mi się że nie działają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio Napisano Kwiecień 16 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16 Krótko mówiąc dysk ci odlatuje do krainy wiecznego offline Spróbowałbym z fsck jak radzi komunikat, jak pomoże to dobrze, jak nie to trudno. Jednak niezależnie od wyniku wymieniłbym dysk w lapku – nawet jak się uda naprawić to raczej prędzej niż później znowu jakiś blok padnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Discovery007 Napisano Kwiecień 16 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16 Podpowiedz mi tylko coś więcej a temat fsck? Jestem mocno początkujący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Discovery007 Napisano Kwiecień 16 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16 Ok udało się ogarnąć https://youtu.be/nIRSAlEoP1c?si=234eDsAdFK6nEFeu polecam ten film 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Kwiecień 17 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17 21 godzin temu, Discovery007 napisał: Ok udało się ogarnąć Spoko. Systemy plików nie padają jak muchy, więc to zwykle ostatnie, co się sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi