Jump to content

Linux nie ładuje się

Recommended Posts

Witam, korzystam z Laptopa Toshiba S75-A7344, używam system Linux kilka dobrych lat i jestem mega zadowolony, niestety dziś gdy rano odpaliłem laptopa nie załadował się system w pełni, zatrzymał się w DOS-ie, będę wdzięczny za pomoc.

IMG_4070.jpeg

ten ekran to menu startowe GRUB, które ładuje z partycji /boot/ i jest niezależne od samej dystrybucji Linux,
taka sytuacja może się zdarzyć kiedy system Linux uległ zmianie, albo został zastąpiony innym, ale GRUB o tym nie wie i próbuje ładować stary,

rozwiązanie:
uruchomić jakąkolwiek dystrybucję Linux LIVE z pendrive, zrootować system a następnie uruchomić polecenie

sudo update-grub

A witam ponownie działałem według instrukcji niestety mam dalej taki komunikat teraz pytanie czy tutaj problem nie jest w tym że nie przełączyłem na odpowiedniego użytkownika? Szukałem instrukcji jak zmienić użytkownika niestety te komendy wydaje mi się że nie działają

image.jpg

Krótko mówiąc dysk ci odlatuje do krainy wiecznego offline :) Spróbowałbym z fsck jak radzi komunikat, jak pomoże to dobrze, jak nie to trudno. Jednak niezależnie od wyniku wymieniłbym dysk w lapku – nawet jak się uda naprawić to raczej prędzej niż później znowu jakiś blok padnie.