Jump to content

bootc

SeeM
 Share

Recommended Posts

Hej.

Patrzyłem i słuchałem trochę co tam na Summit Redhaty opowiadały i jedno mi się nawet spodobało:

https://docs.fedoraproject.org/en-US/bootc/

Czyli kontenery z kernelem oraz systemd. Trudno powiedzieć, czy to jeszcze bardzo duży kontener, czy już bardzo odchudzona wirtualizacja.

Działa to już na Fedorze 40, na RHEL-u 9.4 i zapewne podobnych. Nie jest to jakoś szczególnie redhatowe i zapewne niedługi trafi do innych dystrybucji. To jest zdaje się rozwinięcie koncepcji z ich UBI, gdzie ma się taki dosyć tłusty kontener z prawie całym Red Hatem, selinuksem i dodatkowym oprogramowaniem typu MariaDB, czy Nginxem.

Universal Base Images od Red Hata działają podobnie do każdej innej konteneryzacji. Bierze się jakąś wersję RHEL-a, dodaje do niej oprogramowanie i ustawia różne rzeczy zmiennymi środowiskowymi: porty, hasła do aplikacji i takie tam. Można też ściągać gotowce od razu zainstalowanym Apache i PHP w jakiejś tam wersji. A tutaj dodali trochę funkcjonalności z Fedory Silverblue, między innymi sposób działania katalogu /etc. Ma to nawet swój specjalny bootloader. Ciekawe, że on może działać na UEFI z Secureboot, więc na blachy też się nadaje.

Na razie niewiele z tego wszystkiego rozumiem (-: , ale przegryzam dokumentację.

10 godzin temu, SeeM napisał:

Trudno powiedzieć, czy to jeszcze bardzo duży kontener, czy już bardzo odchudzona wirtualizacja.

Szukałem, ale nie mogę znaleźć, jakie są zalety/wady w stosunku do pełnej wirtualizacji?

Z zalet to pewnie szybkość i mniejsze zużycie zasobów (zapewne głównie chodzi o pamięć)