zibi743 Posted February 3 Report Share Posted February 3 Witam. Na PC mam małe zamieszanie:) Zasiedziałem się na Fedorze 39 i postanowiłem zainstalować F41. Podczas tej czynności chcę całkowicie wyeliminować ryzyko zniszczenia danych z Windows. Chodzi o to, że mam 3 fizyczne dyski SSD tej samej firmy, dokładnie Lexar. Na dwóch Lexarach jest Windows a na jednym F39. Zanim w graficznym instalatorze wybierze się dysk trzeba się kilka razy zastanowić:) Mógłbym odłączyć kabelki dysków z windą ale nie chce mi się otwierać obudowy Czy wystarczy przy uruhomionej Fedorze w konsoli zobaczyć numery seryjne dysków za pomocą fdisk - l? Albo najlepiej z F41 Live? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radosław Posted February 4 Report Share Posted February 4 A w UEFI nie jesteś wstanie kontrolować/wyłączyć portów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeeM Posted February 4 Report Share Posted February 4 Podczas tworzenia partycji/woluminów będzie widać te zawierające dane z Fedory. Możesz je sformatować i podać im te same punkty montowania, co poprzednio. Wówczas nie musisz nawet sprawdzać, na którym są dysku. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radosław Posted February 4 Report Share Posted February 4 I może jeszcze jedna podpowiedź. Aby dokładnie rozpoznać partycje to nadaj im nazwy? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi743 Posted Thursday at 07:43 PM Author Report Share Posted Thursday at 07:43 PM Dzięki za podpowiedzi. Skorzystam z jednej z nich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi743 Posted Thursday at 07:44 PM Author Report Share Posted Thursday at 07:44 PM W dniu 4.02.2025 o 01:32, Radosław napisał: A w UEFI nie jesteś wstanie kontrolować/wyłączyć portów? Pewnie opcje są ale nie zaglądałem. Nowa płyta główna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts