Toni Posted August 12 Report Share Posted August 12 Cześć, Już na początku korzystania z Fedory 42 na nowym komputerze w aktualizacjach znalazła się "Aktualizacja Konfiguracji Secure Boot dbx". Można ją było pobrać osobnym przyciskiem. Zrobiłem to. Od tego czasu po każdej aktualizacji przez Gnome w podsumowaniu widnieje pozycja "aktualizacja secure boot dbx". Mimo że instalowałem ją kilka tygodni temu to cały czas wygląda jakbym co aktualizacje instalował aktualizacje secure boot dbx... Czym to może być spowodowane? Mam lekką paranoje jeśli chodzi o takie dziwne rzeczy. Mógłby mi ktoś pomóc zrozumieć czemu tak się dzieje? Czy jest to tylko jakaś niedoróbka, błąd w menadżerze aktualizacji czy coś zagrażające bezpieczeństwu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
@sunrise Posted August 13 Report Share Posted August 13 22 godziny temu, Toni napisał: Czy jest to tylko jakaś niedoróbka, błąd w menadżerze aktualizacji czy coś zagrażające bezpieczeństwu? To raczej pewnie jakiś błąd (nie używam gnome) Użyj terminala i spróbuj ręcznie zaktualizować aby pobrać najnowsze aktualizacje sudo fwupdmgr get-updates oraz aby zaktualizować sudo fwupdmgr update Link to comment Share on other sites More sharing options...
Toni Posted August 19 Author Report Share Posted August 19 W dniu 13.08.2025 o 17:03, sunrise napisał: To raczej pewnie jakiś błąd (nie używam gnome) Użyj terminala i spróbuj ręcznie zaktualizować aby pobrać najnowsze aktualizacje sudo fwupdmgr get-updates oraz aby zaktualizować sudo fwupdmgr update Dziękuję za odpowiedź. Mam wujka, któremu zawdzięczam poznanie Linuxów i on mi powiedział, że sprawdzi o co chodzi więc jeszcze tych komend nie użyłem bo tak mi poradził. Ale bardzo Ci dziękuję za pomoc. Z pewnością napiszę na forum o co chodziło by inni mający podobny problem mogli skorzystać na czytaniu tego tematu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Toni Posted October 8 Author Report Share Posted October 8 Samo się naprawiło chyba. Wziąłem kompa do znającego się na rzeczy wujka - on chyba tylko sprawdził czy jest zainstalowane i nic szczególnego nie robił - po jakimś czasie samo zniknęło. Nie pamiętam już kiedy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts