andrew Napisano Sierpień 27 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27 Ze względu na słaby i limitowany dostęp do internetu pomyślałem o stworzeniu lokalnego repozytorium dla kilku kompów w sieci domowej (wszyscy korzystają z Fedory ). Oszczędziło by to czas aktualizacji na kompach i wymagało tylko jednorazowgo ściągnięcia aktualizacji z internetu, a następne kompy korzystały by z lokalego repozytorium. Aktualizuję praktycznie tylko z dnf w konsoli. A więc po kolei: 1. Stworzyłem katalog współdzielony na Synology NAS, udostępniłem dla wszystkich kompów w sieci lokalne. 2. Zamontowałem ten katalog na kompach przez NFS 3. Na wybranym komputerze zainstalowałem libdnf5 Actions plugin 4. Wykorzystując ten plugin, w pliku moja.actions: # Prints the date and time and information about the end of the transaction. # Since package_filter is empty, it executes the commands once. post_transaction::::/usr/local/bin/CreateLocalRepo.sh wywołuję skrypt CreateLocalRepo.sh: W tym pliku kopiowałem wszystkie pakiety z cache`a lokalego kompa na katalog współdzielony NAS`a i wywoływałem createrepo na tym katalogu. Niestety wiązało się to z ponownym przesyłaniem plików z NAS do kompa celem stworzenia plików repo. Trochę usprawniłem proces createrepo instalując Fedora w dockerze na NAS i wywołując zdalnie createrepo na dokerze z Fedorą na Synology NAS. Zawartość skryptu poniżej: #!/bin/sh echo "Coping packages to localRepo" > /dev/stdout cp -n /var/cache/libdnf5/*/packages/* /srv/fedoraLocalRepo/packages/ date > /dev/stdout echo "Docker Create localRepo" > /dev/stdout sshpass -p "xxxxxxxx" ssh [email protected] "/usr/local/bin/docker exec 45a498a4bdad createrepo /home/Repo" > /dev/stdout Teraz proces działa poprawnie, nie ma potrzeby ponownego przesyłania plików z NAS`a do kompa. Proszę o pomoc w usprawnieniu procesu, chciałbym przede wszystkim widzieć komunikaty ze skryptu CreateLocalRepo.sh na konsoli, z której wywołuję #dnf upgrade. Może wypadałoby korzystać z jakiś zmiennych, które wskazują cache`a libdnf5 ? Dzięki za wszelkie uwagi i pomoc. Tak na marginesie to działa . Pominąłem opis konfiguracji nowego repo na pozostałych komputerach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Środa at 17:27 Zgłoszenie Share Napisano Środa at 17:27 Dwa słowa: dnf reposync. To tworzy lokalną kopię repozytorium, którą można potem przyrostowo aktualizować. Mam kilkanaście maszyn wirtualnych z CentOS 10 i oszczędza to kupę czasu. Pobrane pliki najlepiej wystawić w sieci lokalnej po http i poprawiać konfigurację dnf przed każdą cotygodnoową aktualizacją. Ja mam do tego prace ansiblowe: podmian konfiguracji dnf na wszystkich hostach, wyczyszenie cache dnf i aktualizacja na wszystkich hostach. Na reposync Fedory będziesz potrzebował z 500 gigabajtów przetrzeni dyskowej. Może więcej. Dawno nie sprawdzałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Środa at 17:55 Zgłoszenie Share Napisano Środa at 17:55 Istnieje również plugin dla dnf python3-dnf-plugin-local https://blog.holtzweb.com/posts/fedora-repository-local-mirror-over-LAN/ https://fedoramagazine.org/use-the-dnf-local-plugin-to-speed-up-your-home-lab/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi