Skocz do zawartości

Błąd przy aktualizowaniu Fedory 42 do 43

Toni

Rekomendowane odpowiedzi

Zaktualizowałem Fedorę 42 do 43 przez "oprogramowanie" w gnome. Niestety po instalacji gdy pojawiło się menu GRUB okazało się, że zaznaczona jest domyślnie inna wersja niż 43 czyli 42. Po próbie wejścia w pozycję Fedory 43 wyświetla się błąd. Teraz nie wiem czy to moja wina czy systemu. Gdy ściągnąłem przez Gnoma Fedorę 43 nim kliknąłem by się instalowała wszedłem na chwilę do terminala (wpisując komendę dnf update --refresh -y) by upewnić się (mimo że dziś aktualizowałem Fedorę 42) że wszystko jest aktualne. Z powodu natręctwa. Wszystko było ok. Wtedy kliknąłem uruchom ponownie czy tam zainstaluj nie pamiętam i komputer się wyłączył by instalować F43. Mam dziwne przeczucie, tak mi się pamięta, może to natręctwo, że system po kliknięciu by aktualizował system nie pytał mnie o hasło. Ale zupełnie tego pewny nie jestem. Bo zawsze jak się aktualizowało to zawsze pyta o hasło. Ale naprawdę może mi się tylko wydawać, często robię coś mechanicznie a później wydaje mi się, że tego nie robiłem.

20260331_112026.jpg

kom.png

Spróbuj utworzyć brakujący initramfs polceniem

sudo dracut --kver 6.19.10-200.fc43.x86_64

Jak się uda to powinien się pojawić w katalogu /boot brakujący plik, możesz sprawdzić to poleceniem

ls /boot/initramfs-*

Jeżeli pojawia się błędy to wrzuć na forum.