@SeeM Napisano wczoraj o 18:47 Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 18:47 Dzień dobry wszystkim. Dotychczasowy sponsor dla hostingu naszego forum podjął decyzję o usunięciu forum ze swojej infrastruktury. Bardzo dziękuję za ten - dosyć długi - czas i wszystkie trudne dni, które dzięki nam mieli okazję pokonać. Dobra robota! Od dzisiaj forum zmieniło swojego administratora, którym jakoś dziwnym trafem zostałem ja. Byłem dosyć aktywny na różnych forach linuksowych, w tym Polskim Forum Linuksowym sponsorowanym i hostowanym przez wydawcę polskiego Auroksa, forum Linuksowo, dystrybucji Linux Edu-CD mniej od 2003 roku. Fedora zaczęła się dla mnie od wersji Core 1 i jakoś wokół Fedory, CentOSa i Red Hata nadal się kręcę. To dla mnie wielki zaszczyt gościć Was wszystkim na swoim serwerze. Forum Fedory jest z nami i służy wymianie wiedzy, tudzież luźnych przemyśleń, od ładnych kilku lat: > select post, from_unixtime(post_date) from xa_forums_posts limit 1; +----------------------------------------------------------------------------------+--------------------------+ | post | from_unixtime(post_date) | +----------------------------------------------------------------------------------+--------------------------+ | Jakie są minimalne sensowne wymagania Fedory dla trybu graficznego i tekstowego? | 2003-12-19 16:30:33 | +----------------------------------------------------------------------------------+--------------------------+ 1 row in set (0.000 sec) Nie chcę, żeby to wszystko przepadło i pozostało tylko jako dane wsadowe w dużych modelach językowych. Chcę, żeby pozostało przystępne dla wszystkich i publicznie dostępne Mieliśmy i nadal mamy kilka problemów do rozwiązania oraz kilka decyzji do podjęcia. Serwer. W tym momencie działamy trochę na partyzanta. Bez wnikania w szczegóły, to szukam nowego domu dla forum. W tym momencie, kiedy tylko przejdziemy przez Cloudflare, zostajemy w Polsce. Chcę, żeby tak było nadal. W OVH zaczęły ponownie pojawiać się serwery VPS w różnych ośrodkach, ale są wyprzedawane w ciągu kilku dni. Rozważam też lokalizację Mevaspace w Wyszkowie. Im dalej od dużych dostawców, tym oczywiście drożej, ale też przestajemy być numerem klienta, a mamy dostęp do lokalnego wsparcia i realnej pomocy. To rzecz jasna będzie VPS, bo hosting LAMP to już dla nas trochę zbyt mało. Licencja Invision. Oni serio się cenią: https://invisioncommunity.com/buy/self-hosted/ . Kosztuje to 500 dolarów na start i potem 200 dolarów rocznie. Pewnie plus podatek od towarów i usług. Mamy tutaj spore zaległości i forum działa na starej wersji Invision. Nie wiem jeszcze, jak to ugryźć. Można zapłacić i podbić wersję do najnowszej, co kupi nam trochę czasu. Można też szukać możliwości migracji na inną, hostowaną lokalnie platformę. Discourse, Flarum, albo phpBB. Możliwości migracji danych są mocno ograniczone i trzeba tutaj napisać własny kod, żeby zachować przynajmniej ciągłość postów. Migracja kont, prywatnych wiadomości i innych ustawień jest raczej poza zasięgiem. Powiadomienia email. Docelowy serwer zostanie wyposażony w skromnego Postfiksa, który będzie mógł wysyłać pocztę, ale nie przewiduję możliwości jej odbierania. Za dużo z tym roboty. A za mało czasu na wieczorne dłubanie. Przyszłość naszej społeczności. Na razie jesteśmy w największym dołku od chyba początku. Bardzo typowo dla hobbystycznych projektów, są one prowadzone przez jednoosobowy zespół przez wiele lat, dopóki nie zaistnieje konieczność zmiany stanu rzeczy. Na przełomie 2026/2027 planuję wprowadzić kilka rzeczy, żeby usystematyzować i uregulować administrację serwerem VPN oraz forum: małą instancję Nextcloud dla zespołu administratorów na dokumentację, faktury, kalendarz do prac planowych oraz inne rzeczy niekoniecznie konieczne, monitoring; umiem Nagiosa całkiem nieźle, kopie zapasowe: ogarniemy Borg oraz zrzutami bazy danych, agregaty logów; Graylog, również umiem całkiem nieźle, postfix do wysyłania powiadomień mailowych; najbardziej potrzebny do resetowania hasła do forum; tutaj zrobimy też SPF oraz DKIM, żeby ta poczta gdziekolwiek docierała, jak już mamy taki majdanek, to Mantis też nie zaszkodzi (-: , jakaś najprostsza forma komunikatora; może wystarczy bramka przeglądarkowa do polskiego kanału Fedory na irc.libera.czat będę szukał ludzi, którym można powierzyć konta administracyjne do tego wszystkiego. Jakoś do końca miesiąca skontaktuję się z ekipą moderatorów i uzbieramy stabilny skład. Dzięki bardzo za dotychczasową pracę i zobaczymy, co dalej. Rekonstrukcja strony fedora.pl. Na razie portal nie jest dostępny i jeszcze nie wiem, co z nim zrobić. Albo szybki, prosty Wordpress, albo schludna i ładna strona informacyjna. To tyle na początek. Życzę wszystkim owocnych dyskusji i do zobaczenia na Fedorze, Almie, Rocky-m, CentOSie, Red Hacie, czy co tam jeszcze lubicie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio Napisano 2 godziny temu Zgłoszenie Share Napisano 2 godziny temu W dniu 4.06.2026 o 20:47, SeeM napisał: Discourse Ja bym bardzo optował za migracją na Discourse – w zasadzie wszystkie fora (poza tym jednym) na których się udzielam z niego korzystają. Mam też z nim doświadczenie jako moderator na Manjaro PL – brak zastrzeżeń. W dniu 4.06.2026 o 20:47, SeeM napisał: Rekonstrukcja strony fedora.pl. Na razie portal nie jest dostępny i jeszcze nie wiem, co z nim zrobić. Albo szybki, prosty Wordpress, albo schludna i ładna strona informacyjna. Wordpress nie jest ani szybki ani prosty, rzucam propozycję: stronka z wykorzystaniem Hugo (albo inny static page generator). W sumie jak szukasz kogoś do pomocy przy moderacji to śmiało uderzaj - i tak zaglądam tu prawie codziennie mimo że z Fedory nie korzystam, ba w sumie mógłbym też pomóc z administracją serwera, trochę się na tym znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi