Skocz do zawartości

Awaria Gnome po aktualizacji

Toni

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, SeeM napisał:

Wyliczona odpowiedź jest o tyle trafna, że KDE oraz GNOME współdzielą niektóre katalogi z ustawieniami w ramach specyfikacji freedesktop. To nie powinien być problem (-:|} , ale tych plików i ustawień jest już tak dużo, że konflikty będą się zdarzać.

Wyliczona odpowiedź? Chodzi Ci o to że SI wyliczyła mi odpowiedź? Inaczej mówiąc dała mi radę? Jak na moją intuicje to dwie rady SI bym wypróbował

1. Czyszczenie pamięci podręcznej sesji GNOME.

rm -rf ~/.cache/gnome-shell
rm -rf ~/.local/share/gnome-shell

2. Reset konfiguracji dconf dla GNOME 

dconf reset -f /org/gnome/

Czy czyszcząc pamięć podręczną sesji Gnome albo robiąc reset narażam jakoś moje dane?

Proponuję odinstalować grupę pakietów KDE, lub Gnome i pracować na tym, gdzie ci wygodniej. Odinstalowanie grupy Gnome może przy okazji odinstalować również GDM, więc musisz go albo potem doinstalować z powrotem, albo zainstalować odpowiednik z KDE. Już zapomniałem, jak się nazywa.

Niestety żaden interfejs w Linuxie nie jest dla mnie idealny. Przez długi czas instalowałem domyślny dla Fedory Workstation GNOME razem z instalacją systemu. W pewnym momencie doinstalowałem na próbę KDE. Wolałbym używać jednego interfejsu. Chciałbym używać KDE - niestety, ma kilka mankamentów. Po pierwsze nie wiem jak na moim nowym komputerze, ale na tym starszym gdzie właśnie doinstalowałem KDE były problemy z wygaszaniem ekranu (to największy i nie do ominięcia problem)  Ekran zatrzymywał się na przyciemnieniu i nie wyłączał się ( nie wiem czy to wina karty graficznej czy monitora, faktem jest że obecnie na komputerze gdzie jest KDE jest inna grafika i inny monitor niż był gdy obserwowałem problem). Grafika i monitor są teraz z moim nowym komputerem i mam obawy że sytuacja się powtórzy. Jeszcze nie sprawdzałem jak to działa na starszym kompie w nowej konfiguracji. Po drugie za każdym razem gdy włączałem Chrome na KDE musiałem wpisywać hasło do czegoś tam. I bardzo nie spodobało mi się rozwiązanie aktualizacji systemowych przez interfejs graficzny (nie konsolę) -  Mianowicie, że jednym przyciskiem aktualizuje się daną wersję i tym samym przyciskiem podnosi się wersje systemu np. z Fedory 43 do 44. (powinno być jak w gnome rozdzielone) To znaczy, że chcąc zaktualizować daną wersję mogę chyba przypadkiem zrobić upgrade do wyżej wersji. Tak mi się wydaje, że tak to działa. Dlatego też najlepiej byłoby mieć i kde i gnome i umieć naprawić błąd prostym środkiem (np. jedną z tych komend wyżej).  To co powstrzymuje mnie przed instalacją KDE na nowym kompie jest fakt, że nie lubię jak KDE modyfikuje wygląd GnomeNiedługo aby zwiększyć rozmiar partycji /boot (co jest potrzebne do bezproblemowej aktualizacji)bo moja jest za mała a podobno domyślna zwiększyła się wraz z wydaniem 43 (ja na czysto instalowałem 42) będę instalował system na czysto i zastanawiam się czy nie wybrać wersji Fedory z KDE z tym że jego mankamenty kierują mnie raczej w stronę Gnome.

I takie ostatnie pytanie do Ciebie. Zaniepokoiło mnie to co napisałeś:

Jedyne, co rzuca mi się w oczy, to komunikaty dotyczące logowania. Wygląda, jakby GDM przeszukiwał serwer domenowy (którego prawie na pewno nie używasz), żeby zalogować użytkownika. 

Czemu tak się dzieje? Czy to jest jakiś problem z bezpieczeństwem, w sensie - logując się do systemu system przeszukuje serwer domenowy? Czy to ma coś wspólnego ze złośliwym oprogramowaniem?

Wyliczona - trzeba mieć świadomość, że dla modelu SI nasze prompty to jest bełkot. Koniec końców operuje na znormalizowanych (to znaczy pomiędzy -1.0 oraz +1.0) liczbach. 

Usunięcie powyższej konfiguracji z katalogów cache eoraz local nie wpływa na KDE, ani na resztę Twoich danych.

Aktualizacja Fedory Workstation oraz Server odbywa się aplikacją DNF, tak czy inaczej: https://docs.fedoraproject.org/en-US/quick-docs/upgrading-fedora-offline/ . Możesz ją sobie zrobić trzeba pierwszymi komendami z tego artykułu. Graficzne klikacze polegają na DNF całkowicie.

Logowanie domenowe to nie jest nic złego. To nie będzie problem z bezpieczeństwem, bo do żadnego serwera domenowego GDM na pewno się nie połączy - nie ma do czego. Tylko jest to dla mnie bardzo dziwne, że w ogóle próbuje.