Skocz do zawartości

Jak Wyjsc Z X

siekier

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

ja mam fedore 3 od wczoraj i nie zabardzo lapie o co chodzi w (_linuxie_ → Linuksie) ORT tak ogolnie i mam mase problemow. Probuje sobie zainstalowac sterowniki nvidii i tam jak wpisze polecenie "sh nazwasterowniki" to sie niby instaluje ale potem pisze ze nie moge zainstalowac bo musze wyjsc z x-ow. jak mozna wyjsc z x-ow zeby byc tylko w trybie tekstowym??

Odpalasz konsole , logujesz sie jako root , wchodzisz to /etc/X11/ i edytujesz xorg.conf, szukasz Selection Device i tam znieniaz z Driver "nv" na "nvidia" i zapisujesz. wpisujesz teleinit 3 zobaczysz czarny ekran i wciskasz ctrl+F1

wchodzisz to katalogu sterami, zmieniasz prawa: chmod 777 NVIDIA-Linux* ,sh NVIDIA-Linux* , rpm -e --nodeps xorg-x11-Mesa-libGL, modprobe nvidia, cd -a /dev/nvidia* /etc/udev/devices/nvidia*

i restart kompa :)

no ja mniej wiecej tak robilem (chyba bo nie zabardzo wszystko zrozumialem co napisales:). ale mam problem bo jak wpisuje telinit 3 (czy cos takiego) to mi sie komp zawiesza. cos zaczyna robic pojaiwaja sie [ok] na zielono ale potem staje i nic.

No i ladnie. czeka mnie chyba reinstalka (_linuxa_ → Linuksa) ORT. cos sie zwalilo i nie odpala mi sie juz srodowisko graficzne. cos pisalo ze kernel sie nie zaktualizowal ze nie mam jakis plikow. co mam teraz zrobic bo ja w konsoli to nie umiem nic

siekier z całym szacunkiem do przedmówców przeczytałem ze zrozumieniem Twój post i wygląda mi na to, że powinieneś zrobić po kolei mniej więcej tak:

- zakładam, że uruchomiłeś linuksa standardowo w trybie graficznym, a więc...

1. Alt-Ctrl-F1 (może być jeszcze F2...F6, to bez znaczenia) - wszedłeś do trybu tekstowego (konsoli tekstowej)

2. logujesz się jako "root"

3. wydajesz polecenie "telinit 3" - to wlaśnie "wychodzi z X-ów", zamykany jest Xserver

4. instalujesz stery nVidia dokładnie tak jak pisałeś "sh nazwa_pliku_ze_sterownikami"

5. wydajesz polecenie "telinit 5" - uruchamiasz Xserver i przechodzisz automatycznie do trybu graficznego.

Osobiście polecam sposób instalacji sterowników, który mnie z kolei polecił Raven (gdzieś to już pisałem tutaj, ale nie chce mi się szukać ;) A Tobie????? <_< )

Dopisz do /etc/yum.conf (mam nadzieję, że instalowałeś Yum - jeśli nie, to zrób to):

[Livna-testing]
name=Livna
baseurl=http://rpm.livna.org/fedora/3/i386/yum/testing/RPMS

Potem jako root z terminala wydaj polecenie:

yum install nvidia-glx kernel-module-nvidia-`(uname -r)`

To powinno załatwić sprawę.

W razie kłopotów użyj "Szukaj" - po to admini to zrobili, żeby nie mnożyć bez sensu tych samych wątków <_<

Pozdr,

W.

Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz!! jutro to wyporobuje, mam nadzieje ze jeszcze mi sie uda odratowac te Xy, bo nie chce mi sie drugi raz instalowac (_linuxa_ → Linuksa) ORT. a z tym szukaniem to jest tak ze owszem znajduje sie ale zazwyczaj nie to co trzeba :P

Mam kolejny problem nie mam zainstalowanego Yum-a. Nie wiem jak mam to zrobic (pewnie sciagnac rmp), gdyz nie mam Xserwera. z konsoli to ja nic nie zrobie macie jakis pomysl aby wrocic do poprzedniej konfiguracji i od nowa ta envidie zainstalowac?

Jak (_wogule_ → w ogóle) ORT edytoiwac mozna pliki, mi dziala taka opcja vi ale potem nie wiem jak zachowac zmiany?

Do edycji plików polecam "mcedit" (bo jest najłatwiejszy w obsłudze, niech mi tu nikt nie pisze że vim czy emacs mają większe możliwości! :)). Yuma możesz zainstalować z płytki instalacyjnej, nie pamiętam której. Zamontuj ją ("man mount" jakby co możesz sprawdzić jak), wejdź do katalogu z paczkami i wpisz "rpm -Uhv yum-2.1.11-3.noarch.rpm".

Co do nVidii (już tak na przyszłość :)): http://80.55.221.90/~gajownik/linux/fedorafaq/#nvidia