spyro Napisano Czerwiec 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2005 Instalator nie wykrywa mi partycji linuxowych. Postanowiłem, że przeczytam jeszcze raz tego posta co podał mi do niego link lszk. Przeczytałem go dwa razy i się wreszcie domyśliłem, że chodzi o odpalenie (_linuxa_ → Linuksa) ORT w awaryjnym terminalu. Tam wpisałem (oczywiście z roota) grub-install /dev/hda wszystko byłoby dobrze ale wypluło mi coś takiego: the file /boot/grub/stage1 not read correctly po tym komunikacie spróbowałem tej metody z wejściem do powłoki gruba i zrobiłem tak jak napisałeś i na samym końcu wyszło /boot/grub/grub.conf ... failed po tym wszystkim zrezygnowałem i zresetowałem kompa. teraz nawet z dyskietki z grubem nie chce się odpalić fedora. wszystko sie zatrzymuje na napisie Grub i tak stoi, a jak nie włożę dyskietki z grubem to normalnie sie windows startuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2005 Instalator nie wykrywa mi partycji linuxowych. To je sobie samemu podmontuj. A tak swoją drogą, to nie popsułeś sobie partycji, że ich instalator nie wykrywa? grub-install /dev/hda No jak nie podmontowałeś sobie partycji i się tam nie zchrootowałeś potem, to to polecenie Ci nie będzie działać. BTW pisze się linuksowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Czerwiec 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2005 BTW pisze się linuksowych. OT dla adminow/moderatorow: moze by tak dodac słowa: (_linuxa_ → Linuksa) ORT, (_linuxowi_ → Linuksowi) ORT, (_linuxa_ → Linuksa) ORT do bledow ortograficznych? Moze juz nie w IPB ale na UNB jezeli sie przeniesie fedora.pl na to. Bylo by szybko i ostatecznie (kiedys pamietam ze byla tu jakas klotnia o odmiane slowa Linux w jezyku polaskim) PS. Gwoli informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/Linux#Nazwa_L....99zyku_polskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2005 OT dla adminow/moderatorow: moze by tak dodac słowa: (_linuxa_ → Linuksa) ORT, (_linuxowi_ → Linuksowi) ORT, (_linuxa_ → Linuksa) ORT do bledow ortograficznych? Dodałem kilka. Wszystkich możliwości nie chce mi się wklepywać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Czerwiec 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2005 Dodałem kilka. Widze, juz poprawilo moje wpisy w poprzednim poscie Ale nie poprawie ich, bo ludzie nie zrozumieja o co chodzi w tym OT Edycja: swoja droga, dlaczego bledy spyro podkreslilo na czerwono a w moich dodalo ORT? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuo Napisano Czerwiec 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2005 ja do zrzucania partycji do pliku używam Norton Ghosta. Robi on obraz .gho zapisując WSZYSTKO, co się na danej partycji (lub całym dysku) znajduje. Cały program zajmuje 2 dyskietki - jedna do robienia obrazu, druga do nagrywania obrazu na dysk/partycję. A do backupu MBR to polecam program Beret's System Loader. Też dosowy, ale jednodyskietkowy. URL-a nie podam, bo nie znalazłem go nigdzie... poszukajcie, warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2005 ja do zrzucania partycji do pliku używam Norton Ghosta. Uważaj, żeby Ci nie napisał śmieci w tablicy partycji → http://www.google.com/groups?hl=pl&lr=&c2c...0ix.localdomain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GORA Napisano Lipiec 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2005 to samo mialem i ja. Stracilem gruba. W rescue wpisalem chroot /mnt/sysimage ok, ale po drugiej li nijce grub-install /dev/sda nie mogl zainstalowac poniewaz pisalo ze nie mam takiego dysku, a wczesniej po instalacji innego windowsa to chodzilo. Blad instalacji gruba pojawil mi sie jak zmienilem NTFS na fat32 bo na nfts mialem xp i jak probowalem zainstalowac od nowa to juz sie nie dalo. Mimo ze ilosc partycji byla ta sama i kolejnosc takze.Moze ktos wie o co chodzi. Btw . czy mozna zmienic rozmiar partycji ext3 na ktorej mam /home za pomoca jakiegos softu bez utraty danych na tej partycji ??? "oczywiscie na (_linuxie_ → Linuksie) ORT bo windowsa nie mam" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Lipiec 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2005 Dotknoł → Dotknął mnie pewien problem z Fedorą 4. Otóż zainstalowałe m sobie Windowsa no i oczywiścoe nadpisał mi MBR. Odpaliłem linux rescue i próbowałem grub-install i lipa. Próbowałem z róznymi opcjami i za kazdym razem wywalało mi abym określi ł uządzenie (określałem sda czy sda). W końcu odpuściłęm temat i próbowałem ukatualnić system aby nadpisać konfiguracj ę gruba. NIestety dostałem tu komunikat że w mojej fedorze (która został uprzednio wykryta) nie mam zainatlowanego pakietu z kernelem. No i d*pa ... Czy coś się zmeiniło w skaładni grub-install :?: A może to poprostu jakiś głupi błąd :?: Hmmm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Lipiec 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2005 Jeżeli chodzi o ten fedorowy rescue, to mi się wydaje że coś tam jest nie tak, ile razy próbowalem go (_urzyć_ → użyć) ORT to miałem podobne problemy jak Ty. Co by nie tracić więcej czasu masz w sumie dwa sposoby. 1) Linux live (no i tam poprostu grub machnąć) 2) Możesz spróbować uaktualnić z płyty system instalując, jakiś pakiet którego nie masz i wtedy powinien się zapytać o uaktualnienie GRUB'a Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GORA Napisano Lipiec 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2005 probowalem juz updatowac system z plyty, do momentu instalacji gruba ale to tez nie zadzialalo, w gre wchodzi tylko instalacja systemu ;( . Rescue ani update nie wykryly fedorkina zadnym dysku z mozliwych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Lipiec 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2005 (edytowane) System już zainstalowałem od nowa, jednak jestem pewnien że jest jakieś bardziej konwencjonalne rozwiąznie. Tylko ja go nie znam. @Gryhild Powinieneś uważniej czytać posty bo zaproponawałeś mi zrobienie tego co już zrobiłem i ww dodatku napisałem że to zrobiłem EDIT Zaktualizowałem BIOS w płycie głównej i o dziwo grub-inslall zaczeło poprawnie działać. Edytowane Lipiec 20, 2005 przez SebOOl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kitty Napisano Sierpień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2005 Witam wszystkich serdecznie... Postanowiłam napisać ponieważ mam wieeelki problem Windows przy instalacji wpakowal mi sie w MBR... i nie wiem jak odzyskac utraconego gruba... Uprzednio instalowal mi to wszystko kolega ale niestety na jego pomoc liczyc juz nie moge... Sama troche boje sie to tykac bez konkretnego opisu krok po kroku bo boje sie ze cos sobie zepsuje... a Linux był moim głownym narzedziem pracy Jesli ktoś mogłby mi po kolei wszystko opisac co i jak zrobic bylabym bardzo wdzięczna... poki co wiem tylko tyle że musze włozyc płytke instalacyjną (_linuxa_ → Linuksa) ORT i odpalić go w trybie rescue Za kazda pomoc z góry dziekuję... Moj adres mailowy to [email protected] A gg: 2827317 Help me pls !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2005 poki co wiem tylko tyle że musze włozyc płytke instalacyjną (_linuxa_ → Linuksa) ORT i odpalić go w trybie rescue No to już coś Schemat jest taki: chroot /mnt/sysimage grub-install /dev/hda exit exit i powinno hulać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Niespodzianka! Znowu odgrzewamy ten ograny temat, cieszycie sie? Otóż: polecenie grub-install lubi robić w konia. Wszystko robiłem "tak jak należy" i GRUB sie wykrzaczył. Zrobiłem grub-install, czekam na GRUB-a i co? Przez ekran przetacza sie stos wyrazów GRUB jeden za grugim, wypełniaja cały ekran i NIC! Chciałem zbootować system z dyskietki i na w pełni uruchomionym "normalym" (czyli np. z X-ami) systemie sypnąć grub-instal,ale nie chciała się utworzyć dyskietka startowa! W zamierzchłych czasach, anaconda oferowała stworzenie takiej dyskietki podczas instalacji systyemu. Teraz tego tam nie ma. Próbowałem użyć "niezastąpionego" narzędzia mkbootdisk , ale też kapa. "Za mało miejsca na nośniku"... Bez komentarza. dyskietke startowa udało mi się stworzyć jedynie w Debianie, ale w wiadomych przyczyn, nie mogłem jej teraz użyć. No więc znowu ta cholerna reinstalacji windowsa i Fedoryy.... Nie było wyjścia... Zaktualizowałem BIOS w płycie głównej i o dziwo grub-inslall zaczeło poprawnie działać. Hmm.... BIOS mam z mezozoiku, moze to coś pomoże... 2) Możesz spróbować uaktualnić z płyty system instalując, jakiś pakiet którego nie masz i wtedy powinien się zapytać o uaktualnienie GRUB'a Też gleba. Jak sie pusci update, to owszem, pyta, czy uaktualnić GRUB, ale jak ci potem napisze, ze nie wgrał zednych nowych pakietów z jadrem to taka robota idzie w krzaki. Na dodatek update FC4 zawsze nadpisuje Firefoksa do 1.0.4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi