Jump to content

Reinstalacja Grub'a

zbuko
 Share

Recommended Posts

Jest różnica między Ubuntu (wywodzącym się z Debiana) a Fedorą (z Red Hat). Po pierwsze w F16 nie ma polecenia grub-install tylko grub2-install, nie ma grub-update itp.

Linux to Linux, ale Fedora to nie Ubuntu.

A do naprawy GRUB2 w Fedorze jest opis na naszej wiki, więc nie ma co sięgać do nieprzystających wzorów z innej dystrybucji.

Z tego co widzę, to najprościej byłoby zainstalować system od początku. Tylko nie zdawaj się na automat a zainstaluj system z ręcznym podziałem (masz opcję, o ile pamiętam na samym dole w czasie instalacji) → podział dysku

Jak na domowy użytek, to trochę bez sensu (IMHO) korzystać z LVM. Lepiej pozakładać partycje ext4.

Poczytaj sobie trochę o Fedorze, bo podstaw to Ci nikt tutaj obszernie wykładał nie będzie - na forum rozwiązujemy problemy a nie uczymy od podstaw.

http://docs.fedoraproject.org/en-US/Fedora/13/html/Installation_Guide/ (ale na początek nasz poradnik powinien być OK).

Tu jest "obrazkowo" → http://www.howtoforge.com/the-perfect-desktop-fedora-16-i686-gnome ale podział dysku tak jak mówiłem lepiej wybrać własny.

[EDIT]

Przy własnym podziale możesz zostawić sobie część dysku na reinstalację Windows 7 obok Fedory 16

Ja wiem jak mniej wiecej zainstalowac na roota pisali ze okolo 10 gb starczy swam przy 2 gb ramu i wiecej 1x ilosc ramu reszta na home i to chyba wystarczy zeby wszystko dzialalo ale mialem balagan w tym bootloaderze i w partycjach i zainstalowalem fedore 16 na calym dysku i pozwolilem na modyfikacje partycji i i tak nie dziala

A może instalowałeś bootloader w boot sectorze partycji a nie na MBR dysku? No i szczerze mówiąc nie wiem dokładnie jak działa GPT, więc nie chciałbym Cię wprowadzać w błąd.

Wg mnie powinna pomóc instalacja od nowa z własnym podziałem dysku oraz zadbaniem o to, żeby GRUB siedział w MBR a nie na boot sektorze partycji (czyli GRUB na /dev/sda - tak chyba zresztą jest domyślnie - a nie na /dev/sda1).

Chyle czoło, aczkolwiek schemat działania jest ten sam.
Schemat tak, ale dla początkującego sama procedura jest trudna. Po co dokładać "tłumaczenie" z innej dystrybucji jeśli jest gotowa procedura dla Fedory 16.

• 4 years later...

Witam

Mam taki problem, że windows skasował mi gruba z MBR (jak narazie używam dyskietki z grubem),

a jak próbuję zainstalować gruba z rescue mode to mi pisze, że nie wykrywa mi żadnych partycji linuxowych na dysku i przez to nie moge wgrać gruba.

Możecie mi z tym pomóc ponieważ nie pasuje mi zabardzo wkładanie dyskietki do napędu za każdym razem gdy włączam kompa.

Witam.

Jestem tu malutki ale robiłem tak:

http://forum.fedora.pl/topic/27176-instalacja-boot-loadera/

Windowsy zawsze psują Gruba. Najpierw się instaluje Windę a potem Linuksa, który doda Gruba i będzie uruchamiał Windy jakie tam są (tak myślę:))