@WalDo Posted February 1, 2012 Report Share Posted February 1, 2012 Jest różnica między Ubuntu (wywodzącym się z Debiana) a Fedorą (z Red Hat). Po pierwsze w F16 nie ma polecenia grub-install tylko grub2-install, nie ma grub-update itp. Linux to Linux, ale Fedora to nie Ubuntu. A do naprawy GRUB2 w Fedorze jest opis na naszej wiki, więc nie ma co sięgać do nieprzystających wzorów z innej dystrybucji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adampzb Posted February 1, 2012 Report Share Posted February 1, 2012 Z tego co widzę, to najprościej byłoby zainstalować system od początku. Tylko nie zdawaj się na automat a zainstaluj system z ręcznym podziałem (masz opcję, o ile pamiętam na samym dole w czasie instalacji) → podział dysku Jak na domowy użytek, to trochę bez sensu (IMHO) korzystać z LVM. Lepiej pozakładać partycje ext4. Poczytaj sobie trochę o Fedorze, bo podstaw to Ci nikt tutaj obszernie wykładał nie będzie - na forum rozwiązujemy problemy a nie uczymy od podstaw. → http://docs.fedoraproject.org/en-US/Fedora/13/html/Installation_Guide/ (ale na początek nasz poradnik powinien być OK). Tu jest "obrazkowo" → http://www.howtoforge.com/the-perfect-desktop-fedora-16-i686-gnome ale podział dysku tak jak mówiłem lepiej wybrać własny. [EDIT] Przy własnym podziale możesz zostawić sobie część dysku na reinstalację Windows 7 obok Fedory 16 Ja wiem jak mniej wiecej zainstalowac na roota pisali ze okolo 10 gb starczy swam przy 2 gb ramu i wiecej 1x ilosc ramu reszta na home i to chyba wystarczy zeby wszystko dzialalo ale mialem balagan w tym bootloaderze i w partycjach i zainstalowalem fedore 16 na calym dysku i pozwolilem na modyfikacje partycji i i tak nie dziala Link to comment Share on other sites More sharing options...
@WalDo Posted February 1, 2012 Report Share Posted February 1, 2012 A może instalowałeś bootloader w boot sectorze partycji a nie na MBR dysku? No i szczerze mówiąc nie wiem dokładnie jak działa GPT, więc nie chciałbym Cię wprowadzać w błąd. Wg mnie powinna pomóc instalacja od nowa z własnym podziałem dysku oraz zadbaniem o to, żeby GRUB siedział w MBR a nie na boot sektorze partycji (czyli GRUB na /dev/sda - tak chyba zresztą jest domyślnie - a nie na /dev/sda1). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Savpether Posted February 1, 2012 Report Share Posted February 1, 2012 @Waldo Chyle czoło, aczkolwiek schemat działania jest ten sam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adampzb Posted February 1, 2012 Report Share Posted February 1, 2012 czyli taki podzial jaki podalem wczesniej wystarczy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
@WalDo Posted February 1, 2012 Report Share Posted February 1, 2012 Chyle czoło, aczkolwiek schemat działania jest ten sam.Schemat tak, ale dla początkującego sama procedura jest trudna. Po co dokładać "tłumaczenie" z innej dystrybucji jeśli jest gotowa procedura dla Fedory 16. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi743 Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 Witam Mam taki problem, że windows skasował mi gruba z MBR (jak narazie używam dyskietki z grubem), a jak próbuję zainstalować gruba z rescue mode to mi pisze, że nie wykrywa mi żadnych partycji linuxowych na dysku i przez to nie moge wgrać gruba. Możecie mi z tym pomóc ponieważ nie pasuje mi zabardzo wkładanie dyskietki do napędu za każdym razem gdy włączam kompa. Witam. Jestem tu malutki ale robiłem tak: http://forum.fedora.pl/topic/27176-instalacja-boot-loadera/ Windowsy zawsze psują Gruba. Najpierw się instaluje Windę a potem Linuksa, który doda Gruba i będzie uruchamiał Windy jakie tam są (tak myślę) Link to comment Share on other sites More sharing options...
@WalDo Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 Jestem tu malutki[...]Ale za to wielki archeolog Wykopki sprzed 3-4 lat. (Bez urazy ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts