Jump to content

Reinstalacja Grub'a

zbuko
 Share

Recommended Posts

[...] tylko szkoda że na początku przesiadka jest tak trudna[...]
Przesiadki zazwyczaj wymagają nieco trudu, ale w przypadku linuksa IMHO warto ten trud ponieść ;)

[...]jako że jestem poczatkujący odpowiedź na pytanie jakie pliki wgrać w stylu "Zazwyczaj w RPM z kernelem o ile się nie mylę" dalej mi dużo nie mówi
W repozytoriach (i nie tylko) są pakiety o nazwie kernel-<numer wersji jądra>.<architektura>.rpm. Numer wersji to raczej wiadomo o co chodzi, architektura: ix86 (w przypadku kernela zazwyczaj i586, i686) lub x86_64 dla procków 64-bitowych lub ppc dla PowerPC. Trzeba taką paczkę ściągnąć. Ja zazwyczaj przy ściąganiu pojedynczych plikow korzystam z rpm.pbone.net (wyszukiwanie zaawansowane z zaznaczeniem mojej dystrybucji). W pakiecie (chyba) są pliki, o których mówiłem. Rozpakować z (_rpma_ → RPM-a) ORT pojedyncze pliki możesz np. za pomocą Midnight Commandera (polecenie mc) czy Krusadera a jeśli korzystasz z Windows to Total Commander + odpowiednia wtyczka.

Jeszcze jedno przychodzi mi do głowy. W sumie najprostsze chyba, ale już pogubiłem się trochę w tych postach i teraz doczytałem. Jeśli widzisz struktury katalogów i pliki w tych katalogach to może wystarczy przeinstalowac GRUB. Piszesz, że odpalasz w trybie rescue, potem robisz chroot, ale nie wspominasz o grub-install. Zrobiłeś grub-install?

Czy masz dostęp (widzisz pliki i katalogi) na partycji /dev/hda7 (partycja /boot zgodnie z tym co pisaleś)? Jeśli tak, to czy są tam pliki vmlinuz-2.6.18-1.2798.fc6 oraz initrd-2.6.18-1.2798.fc6?

Może wystarczy standardowo odpalić "linux rescue" zrobić

chroot /mnt/sysimage
grub-install /dev/hda

i reboot.

kto wie, może i zrobiłam literówkę..mógł mi się palec omsknąć :P
Sądząc po literkach które Ci "wykrztusiło" to wpisałaś "bid" zamiast "bind". Chyba...

• 7 months later...

Witam

Powiem że są tu ciekawe opisy jednak ja chciałbym dmuchać na zimne.

Otóż zamierzam przeinstalować Windows XP bo już strasznie zamula.

Wiem że wtedy będą małe komplikacje z Grubem ale czy

nie mogę sobie tego Gruba zachować - póki wszystko jeszcze działa.

A dopiero po instalacji Windows przywrócić tego oryginalnego Gruba co był.

Mam w nim trzy wpisy - 2 jądra do wyboru oraz Win XP.

Pozdrawiam

[...]to będę miał ten sam plik konfiguracyjny Gruba[...]
Karlik przecież napisał, że plik /boot/grub/grub.conf się nie zmienia. Windows w czasie instalacji nadpisuje tylko główny rekord startowy dysku (MBR - Master Boot Record). Polecenie install-grub <urzadzenie> odtwarza jedynie ten rekord na podstawie zawartości /boot/grub/grub.conf.

• 11 months later...

Ostatnio byłem zmuszony do reinstalacji Windowsa, więc musiałem też przywrócić gruba, ale jak się okazało "standardowa" metoda u mnie się niesprawdziła. Z pomocą przyszedł jak zwykle wujek google, a ponieważ nie często zdarza się reinstalować gruba (a skleroza nie boli ;) ) postanowiłem napisać krótką mini ściągę.

Do ponownej instalacji boot-managera użyłem płyty liveCD fedory.

Po uruchomieniu kompa z CD logujemy się na roota

su -

i tworzymy przykładowy katalog

mkdir /mnt/f9

Następnie podmontowujemy główny system plików (u mnie to partycja sda6) do tego katalogu

mount /dev/sda6 /mnt/f9

Nadmienię tylko, że układ partycji można sprawdzić poleceniem

fdisk -l

Jeśli ktoś ma /boot jako osobną partycję (mój przypadek) to też montujemy

mount /dev/sda2 /mnt/f9/boot

i dalej

mount --bind /dev/ /mnt/f9/dev

Po tych czynnościach powinno bez przeszkód zadziałać polecenie

chroot /mnt/f9

Teraz teoretycznie wystarczy użyć

grub-install /dev/sda

ale u mnie wyskoczył komunikat, że brak katalogu /boot, a ponieważ zależało mi na czasie skorzystałem z drugiej metody. Wykonujemy kolejno:

grub

wskazującym miejsce gdzie znajdują się pliki gruba

root (hd0,1)

i instalujemy w MBR dysku:

setup (hd0)

Jeżeli kogoś interesuje jak w grubie oznaczane są partycję to może zajrzeć np. tu.

Na koniec wystarczy grzecznie pożegnać się z grubem

quit

i uruchomić ponownie komputer.

• 8 months later...

witam!

wieki temu zainstalowalem fedore, chyba 3. komputer działał z dwoma systemami na jednym dysku sata. ostatnio dołożyłem drugi. system wystartował, pokazał się standardowy niebieski ekran gruba i wszystko dzialałało jak zwykle pod windowsami. niestety po restarcie system ładuje gruba w trybie tekstowym i czeka na wydanie jakiś magicznych komend. szukając rozwiązania trafiłem tutaj. jedyną wersję Linuksa którą mam i która bootuje się u mnie bez problemów jest aurox 11 - plyta z fc3 raz się uruchomiła ale jak wybrałem rescue to w końcu się okazało że nie ma plików z obrazem. ale do rzeczy: uruchamiam tryb linux rescue, ładuje się anakonda i ... co trzeba zrobic dalej? zaznaczę że nie chcę nic reinstalowywać zwłaszcza systemu z miasta na R. jak naprawić gruba żeby znowu działał jak poprzednio?

W ogóle to potrzebujesz tego linuksa skoro nie używasz? Najlepiej będzie jak naprawisz mbr z płyty windowsa (poszukaj w google fixmbr), a później możesz sformatować partycje z linuksem.

EDIT: Ważne przy dwóch dyskach też jest jak ustawisz kolejność bootowania w biosie.

chciałbym jedynie aby na kompie były 2 systemy. linux czasem mi sie przydaje - lepiej go mieć niż nie mieć. fc3 na mój sprzęt jest wystarczająca - zwłaszcza że już się do niej przyzwyczaiłem.

dopisałem w menu.lst

(hd0) /dev/sda
(hd1) /dev/sdb

(dalej jest configuracja dla menu wyboru co ma sie uruchamiać)

i jest bez zmian. co mogę jeszcze zrobić?

edit: po zastosowaniu komendy

setup (hd0)

otrzymuję komunikat że plik

/boot/grub/stage1

nie istnieje

...potem znowu grub i wynik to (hd0,5) a wg fdiska sda5 to u mnie linux swap

... zapewne dlatego, ze grub numeruje dyski / partycje od 0 (zera) a fdisk od 1 - czyli to co wg fdiska jest piata partycja na pierwszym dysku (czyli sda5) to dla gruba (hd0,4) itede itepe ... teraz powinienes juz wiedziec jak to czytac ;)