pcxelja Napisano Kwiecień 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2005 [root@pcxelja psi-0.9.2]# make make: *** Nie podałeś obiektów lub nie znalazłem makefile. Stop. [root@pcxelja psi-0.9.2]# make install make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `install'. Stop. [root@pcxelja psi-0.9.2]# ./configure Configuring Psi ... Verifying Qt 3.x Multithreaded (MT) build environment ... fail Unable to find Qt 'mkspecs'. Perhaps you need to install the Qt 3 development utilities. You may download them either from the vendor of your operating system or from http://www.trolltech.com/ If you're sure you have the Qt development utilities installed, you might try using the --qtdir option. [root@pcxelja psi-0.9.2]# make make: *** Nie podałeś obiektów lub nie znalazłem makefile. Stop. Co jest przyczyną, że nie mogę zaistalować PSI? Potrzebuję komunikatora, który będzie obsługiwał tlen. Czy powodem powyższych błędów jest to ze pracuje w środowisku GNOME, a PSI nie pracuje w nim? Posiadam system Fedora Core 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2005 Coś makefile'a brakuje. Wnioskuje, że coś się wysypało przy ./confgure. Wklej no tu, co dostałeś. [edit] Kurde właśnie się temu przyjrzałem. Spróbuj doinstalować ten mkspecs z linku, jaki tam masz podany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Kwiecień 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2005 a czy kompilacja takich rzeczy jak komunikatory ma sens? Nie lepiej aptem lub yumem? >>jesli jednak potrzebujesz rzyczywiscie kompilacji to wpisz tu co ci wypisuje przy configure Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Kwiecień 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2005 To, że pracujesz w środowisku GNOME nie stanowi problemu, bo jak chcesz uruchomić program z KDE to po prostu zostają załadowane biblioteki KDE. Wygląda na to, że nie masz zainstalowanych paczek qt lub/i qt-devel albo, że są zainstalowany w nietypowym miejscu (albo np. własnoręcznie skompilowane). Co wyświetla Ci polecenie: rpm -q qt qt-devel ? Tak nawiasem mówiąc, to czemu nie pobierzesz sobie PSI w paczce? Możesz znaleźć np. na freshrpms. Przy wgrywaniu paczki przynajmniej wiadomo, czego brakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2005 Co jest przyczyną, że nie mogę zaistalować PSI? Potrzebuję komunikatora, który będzie obsługiwał tlen. Czy powodem powyższych błędów jest to ze pracuje w środowisku GNOME, a PSI nie pracuje w nim? Posiadam system Fedora Core 3. Ja zamiast walczyć z kompilacją poszedłem na łatwiznę Polecam rpm.pbone.net i wyszukaj (wyszukiwanie zaawansowane) pakiet PSI dla FC3. BTW: PSI jest znakomity Tlen, Gadu, Jabber - wszystko działa bez zarzutu na FC3 w domu i windach XP w pracy. Pozdr, W. [Edit] A zresztą, dobry dzień mam dzisiaj chyba jakiś - tu jest gotowy link http://rpm.pbone.net/index.php3/stat/4/idp...1.i386.rpm.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pcxelja Napisano Kwiecień 5, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2005 Wielkie dzięki za wskazówki ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Kwiecień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2005 Mała prośba do Ekspertów - lepiej chyba polecać FAQ gajownika (a razem z nim Fedora Extras+Livna.org). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Kwiecień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2005 Mała prośba do Ekspertów - lepiej chyba polecać FAQ gajownika (a razem z nim Fedora Extras+Livna.org). FAQ gajownika zostało przyklejone w No Name Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi