Zygmunt Napisano Czerwiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2005 Jak edytować menu gnome, lub jak przywrócić jego strukturę do wyglądu z fc3. Była prostsza i wolę taką. PS: Głownie chodzi mi o wersję gdzie wszystko mieściło się pod kapeluszem ;-) ====================================== Właśnie o to menu mi chodzi (do The Structorr) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Czerwiec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2005 Edytować menu w Gnome na razie jeszcze nie można. Jak chcesz mieć wszystko "pod kapeluszem" to kliknij prawym klawiszem na panelu→Dodaj do panelu→Menu główne. Możesz usunąć jeszcze z panelu "Pasek menu" i będzie po staremu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Czerwiec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2005 Edytować menu w Gnome na razie jeszcze nie można. To oczywiście nieprawda... Jest taki świetny programik SMEG, który właśnie do tego służy. Jeśli chodzi o pakiety, to na razie jest chyba tylko .deb pod Ubuntu, ale jest też możliwość instalacji ze źródeł i słyszałem, że dziłało to na FC4 test 3. SMEG-a można znaleźć WŁAŚNIE TUTAJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Lipiec 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2005 Własnie przed chwilą uruchomiłem SMEG na FC4 , do uruchomienia potrzebne pakiety to PyGTK , python-glade2, PyXDG ( ten ostatni z newrpms są pakiety na FC4 przez yumex ) i przeczytać INSTALL Działa 100% !!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JMK Napisano Lipiec 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2005 O, to ja się w takim układzie podepnę pod temat, co by nie robić następnego. Czy ktoś z Was wie, jak można edytować elementy garaficzne menu w gnome? Chodzi mi o rzeczy takie, jak np. zmiana kształtu obramowania przycisku start - jeśli chciałbym nie kwadratowy, a taki jak jest w winXP - generalnie przydałoby się jakieś urządzenie do tworzenia zaawansowanych tematów dla gnome, albo przynajmniej namiar na pliki odpowiedzialne za takie rzeczy. Byłbym wdzięczny. Prosiłbym wszystkich użytkowników o NIE podpinanie się do istniejących tematów. Dziękuję. Edytowany przez Raven 7.07.2005 - 14:55 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Lipiec 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2005 Jak można edytować elementy garaficzne menu w gnome to jescze nie wiem Jak dodawać to raz dodałem (_z tąd_ → stąd) ORT http://www.gnome-look.org/ http://www.gnome-look.org/index.php?xcontentmode=15 http://www.gnome-look.org/index.php?xcontentmode=100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_now Napisano Lipiec 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2005 To ja wracam do głównego wątku rozmowy. Zainstalowałen na FC4 SMEGa i faktycznie działa, ale mam pewne pytanie. Tzn. Jestem przy jego pomocy w stanie edytować w gnome menu Aplikacje, a jak edytować menu Środowisko ? Potworzyły mi się tam jakieś skróty których nie chce !! A w tym programie ocpji do edycji tego menu nie widze, więc może jest jakiś inny sposób !! ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Lipiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 wszystko jest w /usr/share/applications - możecie kasować co się nie podoba i dodawać nowe pozycje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Lipiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 @SeeM To jak mam wegług ciebie dodać te pozycje :?: :?: :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Lipiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 to na przykład przykładowy plik /usr/share/applications/gimp.desktop [Desktop Entry] Name=The GIMP Name[pl]=GIMP Comment=Drawing and adding effects Comment[pl]=Program do malowania Exec=gimp-2.0 Icon=/usr/share/gimp/2.0/images/wilber-icon.png Terminal=false Type=Application Categories=Application;Graphics; StartupNotify=true i już tłumaczę co do czego: - [Desktop Entry] jest obowiązkowe - Name to nazwa programu, która będzie wyświetlana w menu - Name[pl] to nazwa programu, która będzie wyświetlana, jeśli ustawisz sobie język polski jako domyślny - Comment to ten napis, który będzie wyświetlany jeśli przytrzymasz kursor myszki nad pozycją w menu - Comment[pl] analogicznie do Name[pl] - Exec to polecenie, jakim włącza się program - Icon chyba wiadomo - Terminal jeśli prorgam ma się uruchomić w trybie tekstorym to trzeba wpisać true, ale skoro GIMP świetnie sobie radzi bez terminala jest false - Type - Gimp jest programem - Categories określa w który mmiejscu w menu ma się pojawić GIMP - najlepiej w Aplikacje | Grafika no i tak tu jest - StartupNotify określa czy podczas włączania programu ma się pojawiać jego ikonka na pasku zadań; czyli taka informacja, że program się uruchamia, tylko go jeszcze nie widać tych opcji jest jeszcze trochę, ale generalnie ideę już widać; i nie wiem dlaczego to musi być tak skomplikowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Lipiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 @SeeM przykład przykładem a dodałeś sam nowy własny i czy ci działa :?: :?: :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Lipiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 dość często, bo kompilowane programy nie zawsze "dodawają się" do menu; wszytko działa pięknie; w ramach edukacji można przejrzeć istniejące pliki i nawet kopiować ich zawartość do nowych, po prostu zmieniając niektóre opcje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Sierpień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2005 Ok to ja się jeszcze podłączam do tego posta. Po udanej instalacji jak włączyć sam program ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2006 Poczytałem dokładnie wszystko co tu jest napisane, potrnowałem i "ręcznie" i za pomocą programu alacarte i powiem tak: dodawanie ikon to może i jakoś idzie. A czy ktoś wie jak USUNĄĆ niepotrzebną ikonę? Mam w menu wpisy, które nie mają absolutnie żadnego odzwierciedlenia w jakimkolwiek pliku w /usr/share/applications, wpisu tego nie widać również w alacarte. Na dodatek zauważyłem, że w /usr/share/applications mam kilkadziesiąt plików *.desktop, z których więcej niż połowy nie widać w menu. To jak to w końcu jest? Jak (czy???) można edytować menu Gnome? Kuriozalny jest tu przypadek ikony która zainstalowała mi się wraz z pakietem mojej ulubionej przeglądarki Opery. Ikonę Opery ma w menu Internet, Środowisko->Internet oraz w Środowisko->Ustawienia Systemowe->Internet (3 różne miejsca, jedna aplikacja, wszystkie wpisy z jednej instalacji Opery). Czy ktoś zna miejsce, a właściwie chyba miejsca, gdzie znajdują się wszystkie wpisy z menu Gnome? Gdzie można o tym poczytać? Znalazłem jakieś wpisy na różnych forach, ale wszyscy mówią o katalogu /usr/share/applications, a z tego co widzę nie jest to cała prawda o Gnome menu. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi