Skocz do zawartości

Menu Gnome

Zygmunt

Rekomendowane odpowiedzi

Jak edytować menu gnome, lub jak przywrócić jego strukturę do wyglądu z fc3.

Była prostsza i wolę taką.

PS: Głownie chodzi mi o wersję gdzie wszystko mieściło się pod kapeluszem ;-)

======================================

Właśnie o to menu mi chodzi (do The Structorr)

Edytować menu w Gnome na razie jeszcze nie można.

To oczywiście nieprawda... Jest taki świetny programik SMEG, który właśnie do tego służy. Jeśli chodzi o pakiety, to na razie jest chyba tylko .deb pod Ubuntu, ale jest też możliwość instalacji ze źródeł i słyszałem, że dziłało to na FC4 test 3.

SMEG-a można znaleźć WŁAŚNIE TUTAJ

• 2 weeks later...

O, to ja się w takim układzie podepnę pod temat, co by nie robić następnego. Czy ktoś z Was wie, jak można edytować elementy garaficzne menu w gnome? Chodzi mi o rzeczy takie, jak np. zmiana kształtu obramowania przycisku start - jeśli chciałbym nie kwadratowy, a taki jak jest w winXP - generalnie przydałoby się jakieś urządzenie do tworzenia zaawansowanych tematów dla gnome, albo przynajmniej namiar na pliki odpowiedzialne za takie rzeczy. Byłbym wdzięczny.

Prosiłbym wszystkich użytkowników o NIE podpinanie się do istniejących tematów. Dziękuję.

Edytowany przez Raven 7.07.2005 - 14:55

To ja wracam do głównego wątku rozmowy. Zainstalowałen na FC4 SMEGa i faktycznie działa, ale mam pewne pytanie. Tzn. Jestem przy jego pomocy w stanie edytować w gnome menu Aplikacje, a jak edytować menu Środowisko ? Potworzyły mi się tam jakieś skróty których nie chce !! A w tym programie ocpji do edycji tego menu nie widze, więc może jest jakiś inny sposób !! ??

to na przykład przykładowy plik /usr/share/applications/gimp.desktop

[Desktop Entry]
Name=The GIMP
Name[pl]=GIMP
Comment=Drawing and adding effects
Comment[pl]=Program do malowania
Exec=gimp-2.0
Icon=/usr/share/gimp/2.0/images/wilber-icon.png
Terminal=false
Type=Application
Categories=Application;Graphics;
StartupNotify=true

i już tłumaczę co do czego:

- [Desktop Entry] jest obowiązkowe

- Name to nazwa programu, która będzie wyświetlana w menu

- Name[pl] to nazwa programu, która będzie wyświetlana, jeśli ustawisz sobie język polski jako domyślny

- Comment to ten napis, który będzie wyświetlany jeśli przytrzymasz kursor myszki nad pozycją w menu

- Comment[pl] analogicznie do Name[pl]

- Exec to polecenie, jakim włącza się program

- Icon chyba wiadomo

- Terminal jeśli prorgam ma się uruchomić w trybie tekstorym to trzeba wpisać true, ale skoro GIMP świetnie sobie radzi bez terminala jest false

- Type - Gimp jest programem

- Categories określa w który mmiejscu w menu ma się pojawić GIMP - najlepiej w Aplikacje | Grafika no i tak tu jest

- StartupNotify określa czy podczas włączania programu ma się pojawiać jego ikonka na pasku zadań; czyli taka informacja, że program się uruchamia, tylko go jeszcze nie widać

tych opcji jest jeszcze trochę, ale generalnie ideę już widać; i nie wiem dlaczego to musi być tak skomplikowane :(

• 1 month later...
  • 5 months later...

Poczytałem dokładnie wszystko co tu jest napisane, potrnowałem i "ręcznie" i za pomocą programu alacarte i powiem tak: dodawanie ikon to może i jakoś idzie. A czy ktoś wie jak USUNĄĆ niepotrzebną ikonę?

Mam w menu wpisy, które nie mają absolutnie żadnego odzwierciedlenia w jakimkolwiek pliku w /usr/share/applications, wpisu tego nie widać również w alacarte. Na dodatek zauważyłem, że w /usr/share/applications mam kilkadziesiąt plików *.desktop, z których więcej niż połowy nie widać w menu.

To jak to w końcu jest? Jak (czy???) można edytować menu Gnome?

Kuriozalny jest tu przypadek ikony która zainstalowała mi się wraz z pakietem mojej ulubionej przeglądarki Opery. Ikonę Opery ma w menu Internet, Środowisko->Internet oraz w Środowisko->Ustawienia Systemowe->Internet (3 różne miejsca, jedna aplikacja, wszystkie wpisy z jednej instalacji Opery).

Czy ktoś zna miejsce, a właściwie chyba miejsca, gdzie znajdują się wszystkie wpisy z menu Gnome?

Gdzie można o tym poczytać? Znalazłem jakieś wpisy na różnych forach, ale wszyscy mówią o katalogu /usr/share/applications, a z tego co widzę nie jest to cała prawda o Gnome menu.

Pozdr,

W.