seawolf Napisano Lipiec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2005 Witam. Mam mały problem z NTFS, bo nie moge zamontować żadnej partycji z tym systemem plików pod fedora core 4 chyba, że jestem root'em. Jeżeli się zaloguje jako superużytkownik to moge bez najmniejszego problemu przeglądać te partycje, a jeżeli się zaloguje jako zwykły użytkownik to przy próbie zamontowania partycji z systemem plików NTFS wyskakuje błąd: Nie można zamontować urządzenia. Otrzymany komunikat błędu: mount: only root can mount /dev/hdb8 on /mnt/captive-grafika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Lipiec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2005 dopisz w fstabie user,umask=0222 do opcji montowania partycji (to przed dwoma zerami na końcu i będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seawolf Napisano Lipiec 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2005 Zrobiłem tak no i się wyświetla taki komunikat: Nie można zamontować urządzenia. Otrzymany komunikat błędu: I mage pathname not readable: /dev/hdb7 at /sbin/mount.captive-ntfs line 43. Może dołącze zawartość całęgo pliku: # This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 none /dev/shm tmpfs defaults 0 0 none /proc proc defaults 0 0 none /sys sysfs defaults 0 0 /dev/hdb9 swap swap defaults 0 0 /dev/hdb5 /mnt/captive-muzyka captive-ntfs defaults,auto,user,umask=0222 0 0 /dev/hdb6 /mnt/captive-filmy captive-ntfs defaults,auto,user,umask=0222 0 0 /dev/hda5 /mnt/captive-seawolf captive-ntfs defaults,auto,user,umask=0222 0 0 /dev/hdb7 /mnt/captive-dane captive-ntfs defaults,auto,user,umask=0222 0 0 /dev/hdb8 /mnt/captive-grafika captive-ntfs defaults,auto,user,umask=0222 0 0 /dev/hda1 /mnt/captive-seawolf2 captive-ntfs defaults,auto,user,umask=0222 0 0 /dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hdd /media/cdrom auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hdc /media/cdrecorder1 auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Lipiec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2005 Jesli chodzi o captive to nie pomoge bo tego nie używam i nie używałem. Myslałem że chodzi ci o moduł obsługi ntfs do odczytu. A co do captiva to już był wątek na ten temat. Poszukaj bo temat był taki sam. NIe pamiętam czy to roziwiazano czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seawolf Napisano Lipiec 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2005 http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=30217 <-- tu jest wszystko opisane. To tak jakby kto nie wiedzial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysieQ Napisano Lipiec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2005 Czy ktos ma/posiada działajacy namiar na captive ? Bo ten podany w Jamie: http://www.jankratochvil.net/project/capti...ic-1.1.5.tar.gz Nie działa za chiny :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2005 1. Działa 2. ->LINK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysieQ Napisano Lipiec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2005 SUper tylko że tam sa odnośniki do tego linku co byl na Jamie tylko przekierowanie inne... a nadal nie działa.. sorror Jesli posiadasz to mozesz wysłac na maila ? jest w profilu (tlenID+o2.pl) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2005 Niestety, kiedyś miałem obecie już nie. Sciągałem z podanego linka i ręczę, iż wszystko działało jak trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysieQ Napisano Lipiec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2005 (edytowane) Widocznie cos mój operator szwankuje - poszło przez proxy w3cache.icm.edu.pl:8080 Edytowane Lipiec 24, 2005 przez KrzysieQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scorpion Napisano Październik 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2005 Nie wiem jak Wy, ale ja jak chce uzywac ntfsa to montuje recznie i smiga zainstaluj modul kernel-ntfs (do twojej wersji FC i do jadra) znajdziesz na www.google.pl a pozniej jako root: mount /dev/hdx /mnt/katalog -o uid=user (gdzie hdx to twoje urzadzenie, a katalog to gdzie ma byc zamontowana partycja, user to nazwa twojego uzytkownika) po takim czyms powinno smigac, jedyny problem to taki ze za kazdym uruchomieniem kompa tak trzeba, ale dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Październik 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 zainstaluj modul kernel-ntfs Sterowniki Captive umożliwiają pełny odczyt/zapis, a ten moduł tylko odczyt. :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi