maciej Napisano Lipiec 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2005 Jak to jest ze ne FC4 nie można zalogować sie jako root??? Dotychczas uzywałem Mandrake wiec nie rozumiem tego problemu :/ Co zrobić??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2005 Heh, ciekawe o co Ci chodzi (_menadżer_ → menedżer) ORT logowania, konsola? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Lipiec 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2005 jako root loguj się wyłącznie przez komendę su - dzięki temu pod kontrolą roota pracuje tylko to, co potem uruchomisz, a nie cały Gnome (czyli jakieś 70 procesów); jeśli logujesz się jako root i uruchamiasz środowisko graficzne, to jedna luka w jednym programie (jakimś aplecie gnome-panela, nautilusie, geditcie, czy xscreensaverze) otwiera ci cały system oczywiście można to zmienić, w ustawieniach menedżera logowania (jako root wpisz gdmsetup , zresztą gdzieś w menu powinno być), ale z powyższego powodu jest to ryzykowne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej Napisano Lipiec 30, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2005 Słuchajcie, taki ciołek to ja nie jestem zeby nie wiedzieć na co pozwala ROOT czy teź Administrator w innych systemach... Ludzie... Kompa mam juz ładnych parę lat Poprostu nie kumam dlaczego nie mozna zalogowac sie na wejsciu do systemu jako ROOT?!?!? To nie jest normalne :/ A myslałem, ze polubie FEDOR... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2005 Po pierwsze można, po drugie powiedz jaki (_menadżer_ → menedżer) ORT logowania posiadasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Lipiec 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2005 Poprostu nie kumam dlaczego nie mozna zalogowac sie na wejsciu do systemu jako ROOT?!?!? To nie jest normalne :/ A myslałem, ze polubie FEDOR... to właśnie jest normalne i już napisałem jak to zmienić - jako root wpisz gdmsetup i wszystko wyklikasz i właściwie nie tyle na wejściu systemu, co domyślne ustawienia menedżera logowania na to nie pozwalają; jak będzie ekran logowatora mozesz wcisnąć ctrl+alt+F1 i już możesz być rootem; dzięki temu odpada problem błędów w graficznych programach; kiedy już tam zrobisz wszystko co chciałeś wylogowujesz się normalnie poleceniem exit i wracasz do Xsów ctrl+F6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Lipiec 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2005 Słuchajcie, taki ciołek to ja nie jestem zeby nie wiedzieć na co pozwala ROOT czy teź Administrator w innych systemach... Ludzie... Kompa mam juz ładnych parę lat Poprostu nie kumam dlaczego nie mozna zalogowac sie na wejsciu do systemu jako ROOT?!?!? To nie jest normalne :/ A myslałem, ze polubie FEDOR... Sam sobie zaprzeczasz z tym ciołkiem Skoro wiesz jakie to niesie ze sobą zagrożenie to wiesz także że zrobiono to w celu zwiekszenia bezpieczęństwa aby np ludzie migrujący z Windowsa nie uzywali konta root do codziennej pracy!!! Kolejna sprawa jest taka ze nic ci nie daje logowanie się do trybu graficznego jako root. Z konta usera zrobisz cały konfig zarówno w trybie tekstowym (za pomocą polecenioa su -) jak i graficznym (poszczególne programy będą prosić o podanie hasła roota) więc naprawdę nie rozumiem o co ci chodzi. No chyba że jesteś jednym z tych którzy guzik wiedzą a za dużo im się wydaje (coraz więcej takich jest na tym forum ) BTW Najpierw odpowiedz sobie na pytanie w jakim celu chcesz się zalogować w trybie graficznym jako root. Jeśli rzeczywiście wiesz to co napisałeś że wiesz, to nie powinieneś dojść do żadnej odpowiedzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi