Skocz do zawartości

Jakiego Kodeku Brakuje?

DAREK WL.

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstaowałem kodeki w32codec, potem mplayera, potem mplayer-plugin

mplayerplugin w najnowszej wersji 3.01. I jakie mam rezultaty;

Przy probie odtwarzania teledysku na interii mam tylko dzwiek, nie ma obrazu, a wiadomo ze to jest plik wmv. Czy kodeku wmv nie było w rpm-ie w32codec pobranym ze strony pbone.net

Czy trzeba jeszcze jakis kodek doinstalowac, ale jaki i skad by miec i ibraz i dzwiek

w teledyskach :?: ZAinstalowałem tez realplayera do odtwarzania materiałów medialnych zer strony neostrada.pl, tymczasem na tej stronie uruchamia sie ... mplayerplugin ale nie odtwarza tego co powinien. Czyli jakie wyjscie z sytuacji; skad wziac brakujacy kodek wmv do teledysków na interii i jak ustawic system by na stronie neostrada.pl uruchamiał sie prawidłowo realplayer :?:

Z gory dzieki za wszelkie porady :)

najlepiej kodeki ściągnąć sobie bezpośrednio ze stronki mplayera i rozpakować do /usr/lib/win32 ; dzięki temu wiadomo na pewno, że są wszystkie, a co w tym RPMie było to trudno zgadnąć

a tak na marginesie, mplayer ma też kodeki real-a, więc oddzielny odtwarzacz nie jest niezbędny

Odinstalowałem kodeki win32 te z rpm-a sciagnałem nowe w formie archiwum tar.bz2

rozpakowałem do /usr/lib/win32 odinstalowałem najnowsza wersje mplayerplugina zainstalowałem ciut starsza i rezultat jest taki ze;

teledyski na interii;jest tylko dzwiek obrazu brak

teledyski na neostrada.pl uruchamia sie realplayer i odtwarza prawidłowo

stacje radiowe na stronie abradio.pl odtwarzane sa przez mplayerplugin prawidłowo

Nasze polskie radio pr 1, 2, 3 , bis na www.polskieradio.pl nie odtwarzaja sie

choc uruchamia sie mplayerplugin i kreska postepu łaczenia z serwerem osiaga od

razu 100% ale nie łaczy tak naprawde :( bo nic nie słychac.

Oj ciężko to jest na core4 z tymi mediami :angry:

Ja używam kodeków ze strony mplayera (/usr/lib/win32),a do odtwarzania radia, teledyskow (interia.pl) i innych tego typu rzeczy kaffeine. Jeśli tylko serwer nie jest przeciążony (z RMF FM tak dość często jest) to wszystko działą.

Poszukaj na forum, ostatnio był podobny temat i tam rozwiązaniem był vlc chyba. Tym odtwarzaczem lszk w końcu odpalił u siebie RMF FM:)

przed chwila chciałem zainstalowac kaffeine poprzez apta

i oto co wyszło

Password:

[root@localhost ~]# apt-get install kaffeine

Reading Package Lists... Done

Building Dependency Tree... Done

The following extra packages will be installed:

libfame (0.9.1-7.2.fc4.rf)

xine-lib (1.1.0-1.2.fc4)

The following NEW packages will be installed:

kaffeine (0.6-1.2.fc4.rf)

libfame (0.9.1-7.2.fc4.rf)

xine-lib (1.1.0-1.2.fc4)

0 upgraded, 3 newly installed, 0 removed and 13 not upgraded.

Need to get 0B/6736kB of archives.

After unpacking 16,2MB of additional disk space will be used.

Do you want to continue? [Y/n]

Checking GPG signatures... ########################################### [100%]

E: Unknown signature /var/cache/apt/archives/xine-lib_1.1.0-1.2.fc4_i386.rpm: (SHA1) DSA sha1 md5 (GPG) NOT OK (MISSING KEYS: GPG#e42d547b)

E: Error(s) while checking package signatures:

0 unsigned package(s)

1 package(s) with unknown signatures

0 package(s) with illegal/corrupted signatures

E: Handler silently failed

[root@localhost ~]#

Co z takim fantem zrobic :?:

Poprzez yuma sie nie da :(

root@localhost ~]# yum install kaffeine

Setting up Install Process

Setting up repositories

http://mirror.netglobalis.net/pub/fedora/c...ata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: HTTP Error 404: Date: Sun, 31 Jul 2005 14:32:46 GMT

Server:

Content-Length: 315

Connection: close

Content-Type: text/html; charset=iso-8859-1

Trying other mirror.

updates-released 100% |=========================| 951 B 00:00

extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00

http://mirrors.bevc.net/fedora/4/i386/os/r...ata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: HTTP Error 404: Date: Sun, 31 Jul 2005 14:32:47 GMT

Server: Apache/2.0.46 (Red Hat)

Content-Length: 234

Connection: close

Content-Type: text/html; charset=iso-8859-1

Trying other mirror.

base 100% |=========================| 1.1 kB 00:00

freshrpms 100% |=========================| 951 B 00:00

Reading repository metadata in from local files

primary.xml.gz 100% |=========================| 285 kB 00:23

updates-re: ################################################## 818/818

Added 92 new packages, deleted 0 old in 3.02 seconds

Parsing package install arguments

No Match for argument: kaffeine

Nothing to do

Jak zainstalowac ta kaffeine

:?:

Wszystko ładnie i pięknie tu mplayer, tam kaffeine, gdzie indziej vlc. Przecież to jest totalnie bez sensu. Dojdzie do tego, że do każdego flimu trzeba będzie mieć inny odtwarzacz. Porażka. Czy nie znajdzie się coś pod linuksa jak np. Allplayer dla win.? I jak tu zachęcać ludzi do tego systemu?

Witam

Pozwolicie że sie podepnę ze swym pytankiem, a mianowicie:

Po włączeniu opcji fullsreen w mplayerze wszytkie filmy sie potwornie zacinają, czego nie mam gdy uruchomine jest tylko okienko podstawowe ( u mnie dość matutkie :) ) Nie wiecie czym to może być spowodowane??

A jak powiększysz, to obraz się rozciąga? Jeżeli nie, to zmień wtyczke z x11 na xv. Do tego, jeżeli masz wtyczke x11, to jest to ze sterów do grafy. Jak się tnie, to może coś być w nich skopane (o instalke mi chodzi).

We FC3 na standardowym jajcu (2.6.9) był z tym problem, ale wystarczyła aktualizacja.

Czy nie znajdzie się coś pod linuksa jak np. Allplayer dla win.? I jak tu zachęcać ludzi do tego systemu?

Odtwarzacze takie jak AllPlayer to tylko (BTW brzydkie jak cholera) nakładki na WMP, więc trudno, żeby działały na GNU/Linuksie. A zachęcać ludzi to trzeba do używania otwartych kodeków (Ogg Vorbis i Theora, ew. XviD).

No tak. Zachęcę, a potem będę patrzył jak gość pisze kolejnego posta pt. MPlayer nie działa, a Wy mu napiszecie: "było 1000 razy". A wracając do tematu posta. Ściągnąłem ze strony MPlayer`a paczkę kodeków o nazwie "all" i rozpakowałem w usr/lib/win32 i nic. A windziarze oglądaja filmiki w sieci. A może jest inny odtwarzacz, który wart sprawdzić, zamiast męczyć MPlayer`a z jego wątpilwymi zaletami.

Trzeba sciagnac i rozpakowac kodeki gdy mplayer nie jest jeszcze zainstalowany :)

Po rozpakowaniu kodeków instalujesz mplayera a nie odwrotnie,

chodzi o to by zainstalowany mplayer widział juz istniejace kodeki bo inaczej to tyrzeba podobno robic jakies dowiazanie ale juz tego to nie wiem jak tylko wiem ze

najpierw kodfeki, potem instalacja mplayera :D