Nowyaa Napisano Sierpień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 Zainstalowałem Mplayer, i wygląda że działa poprawnie. Uruchomiłem go z terminala za pomocą komend. Niestety nie jest to za wygodny sposób, a nie wiem jak zainstalować do niego GUI. Powiem jak robię Uruchamiam terminal wpisuje komende su wpisuje hasło Przechodzę do katalogu gdzie mam Mplayera cd Mplayer Jestem już w tym katalogu i przechodzę do katalogu Gui cd Gui I teraz mam pytanie co dalej, jak mam zainstalować Gui, jakich komend użyć? W katalogu Gui mam plik makefile ale co z nim zrobić? Z góry wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Sierpień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 Pamiętaj, że programy w FC instaluje się za pomocą programu yum. http://faq.fedora.pl/#installsoftware (Tylko poczekaj, aż gajownik zaktualizuje FAQ do FC4 ) yum install mplayer-gui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 Wątpie, żeby dla mplayera ze źródeł zadziałał pakiet mplayer-gui. IMO będzie się rzucał o brak samego mplayera. Jak kompilujesz ten progs ze źródeł, to należy przy ./configure wpisać --enable-gui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowyaa Napisano Sierpień 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 Tak też zrobiłem - wpisałem ./configure --enable-gui ale zgłosił mi się komunikat że brakuje mi GTK devel packeges tak więc poszukałem w sieci i znalazłem kilka bibliotek, no ale niestety chyba są niekompatybilne z moją Fedorą Core 3, gdyż mplayer wciąż je nie znajduje. (zainstalowałem aiksaures-devel-3.2.1-7.i386, gtk+-devel-2.2.10-33.i386 i wiele innych bez skutku-spowodowało to że mplayer z komend już nie startuje i chyba będę musiał już 2 raz przeinstalować Fedorę w ciągu 2 dni użytkowania) z yuma też nie mogę wystartować bo czegoś tam brakuje wyświetla się komunikat by to ściągnąć, a przez Internet łącze się z drugiego systemu Windows. Moje pytanie brzmi - skąd mogę ściągną GTK devel dla Fedory Core 3 , który by był kompatybilny z Mplayerem i samą Fedorą? (To dziwne że nie ma tego pakietu standardowo w Fedorze) Używam Mplayera - Mplayer-1.0pre7.1i386 Wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 Tak też zrobiłem mplayer wciąż je nie znajduje Jakby go/jej nie znajdował, to by się ./configure wywalił i byś go nie skompilował. mplayer z komend już nie startuje Bo pewnie nie zainstalowany/skompilowany... chyba będę musiał już 2 raz przeinstalować Fedorę w ciągu 2 dni użytkowania Przez JEDEN głupi, (i pewnie prosty) malutki błąd? Gratuluje filozofii życiowej... Jak coś nie dziąła, to format... z yuma też nie mogę wystartować bo czegoś tam brakuje A może byś tak z łaski swojej napisał CZEGO :?: Albo na forum poszukał, bo na pewno o tym już było. skąd mogę ściągną GTK devel dla Fedory Core 3 , który by był kompatybilny z Mplayerem i samą Fedorą Pewnie z odpowiednich rep przeznaczonych dla tego systemu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowyaa Napisano Sierpień 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 Jakby go/jej nie znajdował, to by się ./configure wywalił i byś go nie skompilował. Właśnie się do końca nie kompiluje jest komunikat o błędach i kompilacja zostaje przerwana. Przez JEDEN głupi, (i pewnie prosty) malutki błąd? Gratuluje filozofii życiowej... Jak coś nie dziąła, to format... Jestem początkowym użytkownika (_linuxa_ → Linuksa) ORT od 2 dni i nie znam osób z mojego najbliżeszgo otoczenia którzy mają chociaż nikłe pojęcie jak uruchomić komputer by mi mogły cokolwiek zademonstrować, czytanie w necie a praktyka to dwie różne rzeczy. A może byś tak z łaski swojej napisał CZEGO question.gif Albo na forum poszukał, bo na pewno o tym już było. Nie skupiam się teraz na yumie, i żeby wylistować co tam jest muszę non stop przełączać się między systemami (Internet mam w Windowsie - a w Linuxsie nie jestem na tym etapie tak dobry by go zainstalować) Pewnie z odpowiednich rep przeznaczonych dla tego systemu... Jest tam setki odpowiedników które nie chcą działać tzn instalują się ale nie są wykrywane przez Mplayera, lub instalują się i powodują że Mplayer nie kompiluje się po podaniu komendy ./configure nie mówiąc po komendzie ./configure --enable-gui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 No jeżeli Ty ściągasz na windzie pojedyńcze paczki, a potem je próbujesz instalowac, to się nie dziw, że nie działa. Przecież istnieją jeszcze zależności między pakietami. Na Twoim miejscu, to priorytetem dla mnie byłoby uruchomienie neta. Ten to w linuksie podstawa. Bez niego ani rusz. Napisz tu, co tam masz. Do neo+ było dużo tekstów na różne modemy. Ofkoz na forum. Jestem początkowym użytkownika (_linuxa_ → Linuksa) ORT od 2 dni i nie znam... Co jednak nie oznacza, że trzeba od razu formatować... Też tak robiłem, ale na szczęście już z tego wyrosłem A kumpli w tych tematach też nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bergo Napisano Sierpień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 aiksaures-devel-3.2.1-7.i386 Bo to o inne pakiety chodzi: glib-devel 1.2.10 gtk+-devel 1.2.10 Potem kompilujesz mplayera z opcją --enable-devel i uruchamiasz poleceniem gmplayer. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Sierpień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 kompilacja mplayera to w ogóle droga przez mękę - przed skompilowaniem najlepiej ściągnąć dodatkowe kodeki i wpisać do nich ścieżke przy kompilacji, potem trzeba jeszcze ściągnąć jakąś skórkę, bo po kompilacji żadna się nie zrobi i nie będzie się miał jak gmplayer uruchomić; to się da, tylko trzeba po prostu przeczytać kilka razy plik INSTALL i potem oczywiście doinstalowywać pakiety devel, w miarę jak ich brakuje; dodatkowo tych opcji przy ./configure jest ogrom i chyba nawet twórcy mplayera się w tym dawno pogubili ale gotowe pakiety są na repozytorium livny i ich zainstalowanie to kwestia jednej "głupiej" komendy i użycia yum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestemjez Napisano Sierpień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 kompilacja mplayera to w ogóle droga przez mękę - przed skompilowaniem najlepiej ściągnąć dodatkowe kodeki i Co za bzdura, droga przez mękę hi, hi hi. Proponuje czytać dokumentację. Po pierwsze, w pliku ze źródłami jest dokładny opis jak zainstalować Mplayera ze źródeł, wraz z kodekami i GUI - wszystkie potrzebne pliki są na homepage Mplayera. Po drugie, mozna użyć YUMa, APTa lub jakiejś wyszukiwarki RPMów aby zainstalować sobie Mplayera wraz ze wszystkimi dodatkami. Po trzecie, w sieci jest mnóstwo porad dotyczących Mplayera, również po polsku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowyaa Napisano Sierpień 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2005 potem trzeba jeszcze ściągnąć jakąś skórkę, bo po kompilacji żadna się nie zrobi i nie będzie się miał jak gmplayer uruchomić Muszę się zgodzić z SeeM - Mplayer nie znalazł skinów, mimi że przed kompilacją były one w katalogu Gui, kiedy je skopiowałem do wskazanego katalogu i tak to nie pomogło, wystąpił jakiś błąd etc to nie ważne chcę powiedzieć że bez Gui Mplayer chodzi dobrze, ale sposób obsługi przez komendy to uciążliwa sprawa. Instalowanie bibliotek glib-devel 1.2.10 rpm gtk+-devel 1.2.10 rpm nie pomogło do uruchomienia Gui Fedora to kompletny niewypał jeśli chodzi o Linuksa Helix otwarzacz który jest standardowo zainstalowany nie otwarza żadnych plików multimedialnych trzeba wykonać update, jeśli zainstalujemy RealPlayera Gold 10 rpm na przykład to będzie on działał ale po updatecie kodeków jak Helix. Paranoja. Początkujący użytkownik nie ma pojęcia jak zainstalować Internet i (_wogóle_ → w ogóle) ORT dla niego Linux to czarna magia a tu już na starcie okazuje się że Fedora jest pozbawiona całkowitej możliwości odtwarzania multimediów. Więc wiele osób robi Reset i ją wyrzuca. Przeczytałem że Aurox Linux po instalacji odtwarza wszystkie rodzaje plików filmowych oraz dźwiękowych, nie potrzebuje żadnych dekoderów. (za pomocą Xine i Mplayera) Wiele osób którzy przesiadają się z innych dystrybucji twierdzą również że Fedora jest zbyt uboga (szczególnie ten brak odtwarzania multimediów) CZas pomyśleć o innej dystrybucjii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestemjez Napisano Sierpień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2005 Sam jesteś niewypał. Może się przedstawisz, jesteś developerem, zaawansowanym programistą lub długoletnim i doświadczonym użytkownikiem Linuksa, że wygłaszasz takie stwierdzenia? Nie potrafisz przeczytać dokumentacji dołączonej do paczki z programem ani zapoznać się z FAQ dotyczącym systemu a wygłaszasz takie opinie. Piszesz, że wystąpił "jakiś błąd" przy kompilacji więc Fedora to syf. Skoro mówisz, że czas pomyśleć o innej dystrybucji to proponuję Ci zainstalować Windows, tylko uważaj bo: Windows Media Player odtwarzacz który jest standardowo zainstalowany nie otwarza dużej ilości plików multimedialnych trzeba wykonać instalację kodeków. Używam multimediów na mojej Fedorze Core 3 - mam Beep Media Playera, XMMS, Real Playera, Mplayera (kiedyś ze źródeł, teraz z rpmów), Kaffeine, Audacity, Grip i jeszcze parę innych. Nie mam problemów z multimediami. Zainstalowałem wszystkie potrzebne kodeki, część przes APTa, część pobrałem sobie ze strony Mplayera i wszystko działa jak należy. Ech, szkoda gadać, włóż ODROBIN wysiłku w konfigurację swojego systemu, czytaj dokumentację, manuale i FAQ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Sierpień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2005 Fedora to kompletny niewypał jeśli chodzi o Linuksa A Nowyaa to kompletny niewypał jeśli chodzi o człowieka. BP, ale ostatnio ciągle NMSP, zwłaszca, jeśli ktoś robi takie gramatyczne i logiczne niewypały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi