Skocz do zawartości

Pare Pytań O Oprogramowanie

tomek80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem sobie ostatnio pierwszy numer czasopisma EasyLinux. Ponieważ na stronie EasyLinux nie ma forum postanowiłem Was drodzy forumowicze zapytać o niektóre sprawy. FC4 mam na DVD. Na tylnej części okładki opakowania płytki znajduje się spis najważniejszego oprogramowania jakie jest w dystrybucji. Niestety nie moge znaleźć jednej rzeczy.

1. Mianowicie chodzi o GPhoto 2.2.1. Szukałem tej aplikacji przez "Dodaj/Usuń Aplikacje" kilka razy i nie mogę nigdzie jej znaleźć :(. Czy może mnie ktoś oświecić gdzie mam tego szukać?

2. Kolejne pytanko dotyczy OpenOffice 1.9 który jest zawarty w dystrybucji. Problem polega na tym, że cały interfejs OO jest po angielsku. Jedynie po Polsku jest Options w menu Tools. Jak ustawić język polski ? Trochę to dziwne, że OO nie jest po polsku :blink: .

Z góry dziękuję za odpowiedź :D

Pozdrawiam

Tomek

2. Kolejne pytanko dotyczy OpenOffice 1.9 który jest zawarty w dystrybucji. Problem polega na tym, że cały interfejs OO jest po angielsku. Jedynie po Polsku jest Options w menu Tools. Jak ustawić język polski ? Trochę to dziwne, że OO nie jest po polsku :blink: .

Po zaktualizowaniu przez Yuma będziesz miał po polsku. ;)

1. Mianowicie chodzi o GPhoto 2.2.1. Szukałem tej aplikacji przez "Dodaj/Usuń Aplikacje" kilka razy i nie mogę nigdzie jej znaleźć :(. Czy może mnie ktoś oświecić gdzie mam tego szukać?

GPhoto2 jest standardowo instalowaną *biblioteką*, stąd nie ma jej w żadnym menu. Możesz jej używać bądź przez wiersz poleceń (co nie jest najwygodniejsze ;)), bądź też przez jakąś przeglądarkę obrazów, np. świetnego gthumba.

Po zaktualizowaniu przez Yuma będziesz miał po polsku. ;)

Ja się podczepię : yum update OpenOffice i No Packages marked for Update/Obsoletion

potem: yum upgrade OpenOffice.org no i ... zgadliście: No Packages marked for Update/Obsoletion

na wszelki wypadek: yum update OpenOffice.org no i nie muszę się chyba powtarzać. Tak na wszelki wypadek Yum`a skonfigurowałem z faq`a.

Nie wiem, czy zrobiłem poprawnie. Wpisałem yum update. Pokazał, że zainstaluje 2 pakiety (kernel i kernel devel) i update`tuje 112 pakietów. A przy odpalaniu nie mam nic do wyboru. Może trzeba jakoś wejść do tego gruba? Tylko proszę o zrozumiały język ;)

A prosiłem o zrozumiały język :) . Jak na FC3 zrobiłem update kernel, to mi przy odpalaniu od razu startował, a na FC4 nie chce. Po co mi instalować jakiegoś GRUB-a skoro mam jeden system na kompie? A może on (ten GRUB) jest standartowo, a ja nie potrafię się do niego dobrać? Co będzie jak zrobię yum remove kernel-stary? Wysypie się?

Po rpm -q kernel: kernel-2.6.11-1.1369_FC4

Znaczy nie zainstalował? Co zrobić?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...