tomek80 Napisano Sierpień 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2005 Witam Kupiłem sobie ostatnio pierwszy numer czasopisma EasyLinux. Ponieważ na stronie EasyLinux nie ma forum postanowiłem Was drodzy forumowicze zapytać o niektóre sprawy. FC4 mam na DVD. Na tylnej części okładki opakowania płytki znajduje się spis najważniejszego oprogramowania jakie jest w dystrybucji. Niestety nie moge znaleźć jednej rzeczy. 1. Mianowicie chodzi o GPhoto 2.2.1. Szukałem tej aplikacji przez "Dodaj/Usuń Aplikacje" kilka razy i nie mogę nigdzie jej znaleźć . Czy może mnie ktoś oświecić gdzie mam tego szukać? 2. Kolejne pytanko dotyczy OpenOffice 1.9 który jest zawarty w dystrybucji. Problem polega na tym, że cały interfejs OO jest po angielsku. Jedynie po Polsku jest Options w menu Tools. Jak ustawić język polski ? Trochę to dziwne, że OO nie jest po polsku . Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romeck Napisano Sierpień 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2005 2. Kolejne pytanko dotyczy OpenOffice 1.9 który jest zawarty w dystrybucji. Problem polega na tym, że cały interfejs OO jest po angielsku. Jedynie po Polsku jest Options w menu Tools. Jak ustawić język polski ? Trochę to dziwne, że OO nie jest po polsku . Po zaktualizowaniu przez Yuma będziesz miał po polsku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Sierpień 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2005 1. Mianowicie chodzi o GPhoto 2.2.1. Szukałem tej aplikacji przez "Dodaj/Usuń Aplikacje" kilka razy i nie mogę nigdzie jej znaleźć . Czy może mnie ktoś oświecić gdzie mam tego szukać? GPhoto2 jest standardowo instalowaną *biblioteką*, stąd nie ma jej w żadnym menu. Możesz jej używać bądź przez wiersz poleceń (co nie jest najwygodniejsze ), bądź też przez jakąś przeglądarkę obrazów, np. świetnego gthumba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Sierpień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2005 Po zaktualizowaniu przez Yuma będziesz miał po polsku. Ja się podczepię : yum update OpenOffice i No Packages marked for Update/Obsoletion potem: yum upgrade OpenOffice.org no i ... zgadliście: No Packages marked for Update/Obsoletion na wszelki wypadek: yum update OpenOffice.org no i nie muszę się chyba powtarzać. Tak na wszelki wypadek Yum`a skonfigurowałem z faq`a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2005 A spróbuj wpisać z małej litery → yum update (upgrade?) openoffice.org-\*. Przynajmniej tak się nazywają na rpm.pbone.net. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Sierpień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2005 Używaj w nazwach pakietów gwiazdki, służy za maskę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Sierpień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2005 Spróbowałem. Poszło. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Sierpień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2005 ...a w ogóle lepiej od razu uaktualnij cały system, opłaci się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Sierpień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2005 No, uaktualniłem. Zobaczę, czy sie opłaciło. Ale podczas instalacji pokazał, że instaluje kernel 2.6.12-coś tam, a przy starcie systemu pokazuje: booting kernel 2.6.11-coś tam. Jak to zmienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2005 W grubie musi by ten nowy kernel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patt Napisano Sierpień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2005 ...jesli zainstalowales poprawnie to w grub`ie powinienes miec do wyboru fc z dwoma kernelami do wybory, pierwszy bedzie ten nowy, a drugi ten stary... Pozdrawiam... Patt // edit lszk bysz szybszy... ehh... :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Sierpień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2005 Nie wiem, czy zrobiłem poprawnie. Wpisałem yum update. Pokazał, że zainstaluje 2 pakiety (kernel i kernel devel) i update`tuje 112 pakietów. A przy odpalaniu nie mam nic do wyboru. Może trzeba jakoś wejść do tego gruba? Tylko proszę o zrozumiały język Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Sierpień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2005 POCZYTAJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2005 Pokazał, że zainstaluje 2 pakiety (kernel i kernel devel) i update`tuje 112 pakietów. A zainstalowały się one? Czasami widziałem, jak niektórym się one tylko ściągały na dysk. Co pokazuje: rpm -q kernel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Sierpień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2005 A prosiłem o zrozumiały język . Jak na FC3 zrobiłem update kernel, to mi przy odpalaniu od razu startował, a na FC4 nie chce. Po co mi instalować jakiegoś GRUB-a skoro mam jeden system na kompie? A może on (ten GRUB) jest standartowo, a ja nie potrafię się do niego dobrać? Co będzie jak zrobię yum remove kernel-stary? Wysypie się? Po rpm -q kernel: kernel-2.6.11-1.1369_FC4 Znaczy nie zainstalował? Co zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi