kuntos Napisano Sierpień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2005 Heja mam pytanko jak odinstalowac spod terminala poprzez ssh gnoma ? aby niebylo zadnych problemow z reszta systemu :-) i jeszcze jedno male pytanko jakie jest polecenie sprawdzajace ilosc wolnego mieisca na dysku ?? z gory dzieki mam nadzieje ze w dobrym dziale :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Sierpień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2005 i jeszcze jedno male pytanko jakie jest polecenie sprawdzajace ilosc wolnego mieisca na dysku ?? df Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Sierpień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2005 Heja mam pytanko jak odinstalowac spod terminala poprzez ssh gnoma ? i jeszcze jedno male pytanko jakie jest polecenie sprawdzajace ilosc wolnego mieisca na dysku ?? ad. 1 - tak jak zawsze rpm -e gnome-panel nautilus metacity ; tylko się nie zdziw ile to pociągnie zalezności do usunięcia; jeśli nie chcesz gnoma, ale chcesz gimpa, bluefisha, abiworda, czy inne takie to ogranicz się do usunięcia gnome-panel, gnome-applets, metacity, gnome-utils, gnome-media, gnome-control-center no i jakiś ikonek, czy skórek w rodzaju gnome-themes jesli wpiszesz rpm -aq | grep gnome dostaniesz listę pakietów, które są potencjalnie do usunięcia, ale uważaj bardzo na zależności i nie usuwaj aptem ani yumem, bo na pewno nie doczytasz i niechcący usuniesz coś fajnego (wiem z własnego dośwadczenia) ad. 2 - lepiej df -h , bo można się zaplątać w tych dużych liczbach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Sierpień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2005 ad. 2 - lepiej df -h , bo można się zaplątać w tych dużych liczbach Wychodzę z założenia (jak widać błędnego), iż pierwszą rzeczą po zobaczeniu nieznanej komendy yest wpisanie jej w konsoli wraz z dodaniem słowa "man" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuntos Napisano Sierpień 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2005 stokrotne dzieki "operacja sie udala , pacjent ... wszystko udalo sie OK jeszcze raz dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi