ignaces Napisano Sierpień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2005 Gdzie moge znaleźć cookies w fedora core 3 z przeglądarką mozilla firefox? wiem że można je podejrzeć w "preferences=>privacy" no ale tam nie można dokonywać żadnych zmian.. komenda find na nie wiele mi się zdała bo uzyskałem tylko pliki konfiguracyjne a nie ciastka wysłąne przez strony.. Może to pytanie jest zbyt banalne aczkolwiek nie mogę nigdzie znaleźć konkretynych informacji w jakim katalogu&folderze moge je znaleźć a jeszcze dokłądnie nie poznałem struktury folderów w linuksie.. licze na waszą pomoc:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Sierpień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2005 jak wróce do domu to jeszcze się upewnie co do katalogu, ale powinno być mniej więcej coś takiego: ~/.mozilla/firefox/jakiesliterki/cache generalnie poszukaj katalogu o nazwie .mozilla lub .firefox w katalogu home użytkownika (ta kropka przed nazwą jest ważna bo to są katalogi ukryte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Sierpień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2005 /home/me/.mozilla/firefox/86ql5ieb.default/cookies Nie uzywam firefox więc mnie to nieźle rozbawiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Sierpień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2005 86ql5ieb.default/ OT: moze ktos mi wytlumaczy przy okazji po kiego ch...omika Firefox i Thunderbird przydzielaja takie dziwne nazwy tych profili... losowe... po co to? nie mozna zrobic tego jak w kazdym innym programie linuksowym? (wiem ze obslugiowane sa tez inne systemy ale skoro takie "preferencje" sa umieszczone na modle linuksowa inaczej niz w windowsie to te profile tez mogliby inaczej zrobic) to troszke utrudnia ewentualne tworzenie skryptow do backupow danych.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Sierpień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2005 W starej Mozillapl.org był artykuł na ten temat, chodziło bodajże o kwestie bezpieczeństwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2005 to troszke utrudnia ewentualne tworzenie skryptow do backupow danych.... W jaki sposób? W starej Mozillapl.org był artykuł na ten temat, chodziło bodajże o kwestie bezpieczeństwa. Racja. Też to czytałem. Chodziło o to, by wirusy (tu głównie myślano o klientach na MS Windows) nie mogły tak łatwo się dostać do profilu i wygrzebać wszystkich maili z ksiązki adresowej i z cache. Bez tego wszyscy stawaliby się łatwą ofiarą spamerów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Sierpień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2005 to troszke utrudnia ewentualne tworzenie skryptow do backupow danych.... W jaki sposób? no musze, po nowej instalacji dystrybucji, zmienic te kilka literek w sciezce do FF/thundera W starej Mozillapl.org był artykuł na ten temat, chodziło bodajże o kwestie bezpieczeństwa. Chodziło o to, by wirusy (tu głównie myślano o klientach na MS Windows) nie mogły tak łatwo się dostać do profilu i wygrzebać wszystkich maili z ksiązki adresowej i z cache. Bez tego wszyscy stawaliby się łatwą ofiarą spamerów. hmm, dzieki za informacje. W gruncie rzeczy czepiam sie ale jak juz zmienili rozmieszczenie "Preferencji" przystosowujac to do HIGu to te nazwy profili tez mogliby zmienic... czepiam sie, wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2005 no musze, po nowej instalacji dystrybucji, zmienic te kilka literek w sciezce do FF/thundera Hę? Tego samego profilu Mozilli używam od FC1 albo FC2 (tak, tam jest podobna ściezka) i nic nie musiałem nigdy edytować. /home na osobnej partycji, a po instalacji dystrybucji dodaję tekiego samego użytkownika jak wczesniej (ten sam $USER, $UID i $GID). Jak chesz backupować profil, to spakuj ~/.mozilla i po sprawie. Reszta plików z tego katalogu też jest wazna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Sierpień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2005 to troszke utrudnia ewentualne tworzenie skryptow do backupow danych.... to rób backup całęgo katalogu .mozilla, wszystkie pliki są ważne ale jeśli chcesz koniecznie to zmienić to możesz tak: zmień nazwę katalogu z dziwnymi znaczkami na dowolny inny oraz wyedytuj plik: profiles.ini (zmień to co wskazuje PATH tak aby pokazywał na Twój nowy katalog) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi